2011 Destinació: La Terra. Inscriu-te!

08.11.2011
L'asteroide 2005 Y55, un objecte de la mida del Palau Sant Jordi, passa entre la terra i la lluna, com ja ha fet moltes altres vegades al passat, i com ho tornará a fer al futur.
 
Si un cos d'aquestes dimensions impactés contra el nostre planeta, causaria una hecatombe d'abast global.

Però no hi ha perill... per aquesta vegada!
 
09.07.2011
Cosmos Mataró reuneix tres grans experts per parlar del 2005 YU55, i tambè dels altres milers d'asteroides i cometes que orbiten el Sol, el seu origen, la seva evolució i el seu destí final.

2011 Destinació: La Terra - Full d'inscripció


2011 Destinació: La Terra - Xerrades

L'exploració de primitius asteroides pròxims a la Terra: claus sobre l'origen del Sistema Solar a la missió Marco Polo-R

Dr. Josep Mª Trigo-Rodríguez
Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC)

Les condrites carbonàcies són les roques més primitives arribades des de petits asteroides que no van patir diferenciació química. Tot i això, aquest meteorits són materials fràgils i esbiaixats per diferents processos soferts en impactes i durant les seves llargues estades de milions d'anys al medi interplanetari. A hores d'ara l'Agència Espacial Europea (ESA) dins del seu programa Cosmic Vision 2015-2025 ha preseleccionat "Marco Polo-R", la primera missió de retorn de mostres d'aquesta agència que suposaria una fita històrica: recollir material primitiu des de l'asteroide binari de tipus carbonaci: 1996 FG3 per ser estudiat a laboratoris terrestres. La xerrada descriu el significant progrés científic que es vol obtenir d'aquesta missió i d'altres actualment considerades per d'altres agències espacials.

El Dr. Trigo es investigador a l'Institut de Ciències de l'Espai, al CSIC, i coordinador de la xarxa SPMN d'enregistrament de bòlids i meteorits que vigilen el nostre cel a diari. Va participar al "Preliminary Examination Team" de la missió Stardust de la NASA, i hores d'ara forma part del projecte Marco Polo-R pre-seleccionat per la ESA per portar mostres d'un asteroida cap la Terra.

També coordina un programa de monitorització astromètrica i fotomètrica de cometes des de diversos observatoris professionals i amateurs per tal de detectar esclats en la seva lluentor per tal d'aprofundir en la caracterització dels seus materials constituents que també estudia al laboratori com a primitius meteorits. A més, ha publicat mes de 50 articles d'investigació arbitrats, incloent-ne 3 a la revista Science, 10 llibres de divulgació, entre els quals hi trobem 'L'origen del Sistema Solar', i desenes d'articles de divulgació, alguns dels quals han estat guardonats.

Meteorits, o com tenir trossos d'asteroides a les mans

Dr. Jordi Llorca
Universitat Politécnica de Catalunya
Gairebé tots els meteorits són fragments d'asteroides prou grans com per sobreviure al ròssec atmosfèric i arribar a la superfície de la Terra. Així, estudiar meteorits al laboratori és estudiar asteroides, per això és molt important recuperar-ne el màxim nombre de fragments possibles. En aquesta xerrada descobrirem com són els meteorits, com cauen, com es troben i quina informació ens donen.

Jordi Llorca Piqué és professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, on actualment és Director de l’Institut de Tècniques Energètiques. És Doctor en Química per la Universitat de Barcelona. Ha estat investigador del CSIC, del CNRS (França) i de l’Institut de Meteorits d’Albuquerque (Etats Units). Ha estat professor a la Universitat de Barcelona i professor convidat a la Universitat de Udine (Itàlia) i a la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda). Els seus interessos de recerca són els meteorits i la tecnologia de l’hidrogen.

És autor de més de cent treballs científics i nombrosos llibres de divulgació. El 2003 va rebre el premi Humber Torres pel llibre “Pedres que cauen del cel. L’impacte dels meteorits en la història i la ciència” (Pagès editors, 2003). Ha estat guardonat per la Societat Catalana de Química de l’Institut d’Estudis Catalans (1990), la Generalitat de Catalunya (Premi per la Promoció de la Recerca 2003), el Ministeri de Ciència i Innovació (Premi a la Intensificació a la Recerca 2008) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Premi Icrea Academia 2010).

Parte 1: Nuestros oscuros vecinos los NEO

Parte 2: Robots para protejer la Tierra

Jaime Nomen
La Sagra Sky Survey
Tras dar un repaso general a las propiedades físicas y las características de las órbitas de los asteroides y cometas cercanos a la Tierra (NEO), se evaluará el riesgo y consecuencias de un impacto, ademas de las posibilidades y métodos para evitar esa remota eventualidad.

Al mismo tiempo, se describirá el procedimiento de detección mediante telescopios automáticos y, si la meteorología es favorable, se realizará una observación 'en vivo' con conexión remota al observatorio de La Sagra.

Jaime Nomen coordina un equip internacional per a la detecció de nous asteroides des de l'observatori de La Sagra, que fou fundat l'agost del 2006. Ja porta descoberts més de 5.000 d'aquests objectes, incloent 4 cometes periòdics, que reporta al Minor Planet Center de l'Unió Astronòmica Internacional, constituint-se en el principal descobridor d'aquests objectes, tret de la NASA.

A més, col·labora amb l'ESA en la detecció de residus a l'òrbita terrestre, per tal de millorar la seguretat de la navegació espacial.
Coordinació de les xerrades, Diego Rodríguez Peregrín.