Portada‎ > ‎Contribucions‎ > ‎

4 cometes brillants de matinada

9 de nov. 2013, 0:21 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 20 de nov. 2013, 3:00 ]

A la composició de dalt es poden veure les imatges de 4 cometes força brillants que es poden trobar actualment al cel matutí, abans de que el Sol faci aparició i els engolleixi amb la seva llum cegadora. Entre ells tenim el ISON del que tant s'esperava, i que de moment es manten en una evolució més discreta de l'esperat.
Malgrat això, tant aquest cometa, l'ISON, com el LOVEJOY ja son visibles amb binoculars. Mentre la càmera prenia les imatges que han servit per fer aquesta composició, vaig tenir l'oportunitat de veure aquest darrer amb uns binoculars 10x50 des del terrat de l'observatori de Cosmos. Es veia com un objecte difós al costat d'un estel de magnitud 7 de la constel·lació del cranc, molt a prop del cúmuls del Pessebre (M44). Va fer molta il·lusió poder veure'l des dels cels de ciutat, que en aquelles hores estava força adormida.
Els cometes ENCKE i ISON ja son força a prop del Sol i s'ha d'esperar que vagin augmentant la seva brillantor en els propers dies. L'ENCKE farà la seva màxima aproximació el dia 21 dels corrents, a "tant sols" 50 milion de km., però encara que la seva magnitud el farà observable a ull nu, serà difícil d'observar per la seva proximitat al Sol (elongació 18º) amb interferencia de la llum de l'alba. Al seu costat hi podrem trobar el planeta Mercuri i el cometa ISON, "encara" a 60 milions de km., i acostant-se fins arribar a la seva màxima aproximació el dia 28, a "només" 7 milions de km., que li suposarà una prova que haurà de passar sense desintegrar-se. Serà un bonic espectacle que no ens haurem de perdre!.


Comments