Portada‎ > ‎Contribucions‎ > ‎

Descobert un nou asteroide des de Mataró

24 de des. 2013, 6:33 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 24 de des. 2013, 7:52 ]
El passat dia 5, mentre inspeccionava unes imatges fetes pel seguiment d'un objecte ja conegut que es trobava a la constel·lació de Taure, vaig percebre el traç d'un altra objecte que es movia entre uns estels del marge del camp. Un cop analitzat vaig comprovar que aquell objecte no figurava entre els coneguts pel Minor Planet Center (MPC). Al cap de dos dies vaig poder tornar-lo a trobar, en una nova posició calculada, i vaig enviar les dades al MPC.


Aqui es mostra una composició on es pot veure l'objecte en qüestió, assenyalat amb dues línies, de la segona nit d'observació, així com una ampliació de detall. Els estels es mostren com a traços, resultat del procés d'apilat de les imatges individuals. A la part superior esquerra veiem les coordenades de la posició de l'objecte i a la part inferior la designació temporal pròpia i la magnitud que tenía. En aquell moment l'ojecte es trobava a poc més d'una unitat astronòmica (UA) de la Terra.

Les dues setmanes següents no va ser possible tornar-lo a observar, primer  per la meteorologia adversa i després per la presència de la Lluna creixent.
Mentre, esperava la comunicació de la nova designació per part del MPC, cosa que no es va produir, i hores d'ara segueix igual.

No obstant això el MPC li va assignar nom: 2013 XO9


El dia 21 vaig tractar de tornar-lo a trobar sense èxit. Però al dia següent, amb l'ajut de Josep Mª Bosch de l'observatori de Santa Maria de Montmagastrell (MPC B74), on hi ha unes condicions molt millors que les del nostre entorn, si que el vaig poder "veure" en noves imatges que sumaven 2 hores de exposició. I és que l'objecte ja havia assolit una magnitud de 19.3 aproximadament, molt feble per les condicions del cel que tenim a Mataró Centre. Aquesta magnitud indica que l'objecte té una intensitat lluminosa d'aproximadament un milió de vagades més feble que els estels més febles, que en una nit òptima a ciutat veiem a ull nu.

Aquí sobre veiem un diagrama de l'òrbita de l'asteroide amb la seva posició respecte els planetes i el Sol, en el moment del descobriment. La línea de color blau fosc correspon a la part de l'òrbita que transcorre per sota del pla de l'eclíptica.

L'objecte 2013 XO9 és un asteroide del cinturó principal entre Mart i Júpiter. La seva òrbita al voltant del Sol té un periode de 4,16 anys i una inclinació d'uns 9º respecte el pla de l'eclíptica. En la seva màxima aproximació al Sol (periheli) es troba a 2,1 UA i en el seu màxim allunyament (afeli) se'n va a 3,1 UA.

Donat que cada vegada es va allunyant més de nosaltres, la seva magnitud es va afeblint i ja no tornarem a estar en les mateixes condicions fins el desembre del 2017. Per tant, li diem: bon viatge i mercès per donar-nos l'alegria de poder-te veure per primer cop. Esperem que no sigui el darrer.

Comments