Portada‎ > ‎Contribucions‎ > ‎

El cometa ISON augmenta l'activitat

16 de nov. 2013, 2:34 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 16 de nov. 2013, 2:34 ]

A dalt es pot veure una imatge del cometa C/2012 S1 (ISON) feta des del nostre observatori la matinada d'ahir dia 15 de novembre del 2013, poc abans de  l'alba. Com s'observa hi ha hagut un augment significatiu en la seva activitat, si observem la imatge de l'entrada anterior. La seva coma té una mida força més gran i més brillant (>4 magnituds en 10x10 i 60x60). Però el més espectacular ha estat l'evolució de la seva cua, o cues, amb tot d'estructures en forma de ventall tot just sortint de la coma, i allargant-se en algunes branques ben visibles.
Aquest cometa es va acostant al seu periheli, i aquest canvi sobtat en l'activitat fa sospitar que pugui ser un preludi d'una posible desintegració com va succeir amb altres cometes que van tenir un comportament similar. Ho haurem de veure els propers dies si els núvols no impideixen.


Aprofitant l'avinentesa, també vaig fer el Lovejoy, del que podeu veure una imatge aquí sobre. Aquest cometa manté la seva aparença mentre que també ha augmentat la seva brillantor en una magnitud en una setmana. També l'haurem d'anar seguint a veure si ens dona alguna sorpresa.
Ambós cometes els vaig poder observar amb uns binoculars 10x50. El Lovejoy amb aparença difosa i extensa com l'última vegada, amb una mica de cua, mentre que el ISON es veia més compacte, com un estel lleugerament desenfocat. No vaig poder apreciar la cua degut a l'interferencia de la llum de l'alba que ja s'anava intensificant.

Comments