Portada‎ > ‎

Activitats


Breu història de les nanes blanques de Gaia

16 de set. 2022, 0:12 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 16 de set. 2022, 1:20 ]

A la reunió científica de la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA) que va tenir lloc a principis de setembre a Tenerife, el nostre company Toni Marzoa va presentar juntament amb Santiago Torres i Alberto Rebassa-Mansergas el seu Treball de fi de màster en astronomia sobre l'evolució de la població de nanes blanques a la nostra galàxia mitjançant dades aportades per la missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) Gaia.

Una nana blanca és un romanent estel·lar que es genera quan una estrella de massa semblant al nostre Sol ha esgotat el seu combustible nuclear. És una etapa de l'evolució estel·lar que travessarà el 97% de les estrelles que es coneixen, incloent-hi el Sol. Les nanes blanques són, juntament amb les nanes roges, les estrelles més abundants a l'Univers.

Gaia ha proporcionat una gran quantitat d'informació valuosa sobre la nostra galàxia, amb dades astromètriques i fotomètriques precises de prop de 360.000 nanes blanques. Aquesta excel·lent informació ens permeten construir un diagrama precís de la distribució de color i magnitud de la nostra població de nanes blanques, veritables empremtes de la història del nostre propi entorn. L'ús de metodologies ja provades per derivar la història de formació de les galàxies es pot aplicar també a la població de nanes blanques del nostre veïnat solar. En aquest treball, Toni i els seus col·legues presentem els primers resultats d'aquesta metodologia, que podeu llegir directament aquí.

Toni es membre de la junta directiva de Cosmos Mataró i ponent freqüent als cursos d'introducció a l'astronomia. Enhorabona, company!

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari

Sortida d'observació Perseids 2022

12 d’ag. 2022, 1:06 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 12 d’ag. 2022, 1:14 ]

Cosmos Mataró us proposa enguany observar alguns dels Perseids des de Can Bruguera, a la cornisa de Mataró. Aquesta sortida es va haver de cancel·lar l'any passat pel risc d'incendi.

El problema aquest any serà però la lluna plena, que ens enlluernarà tot el cel. A més, el màxim hauria d'ocórrer a la matinada De tota manera, segur que veurem alguns!

Podeu venir amb cadires de camping, els vostres binocles o un petit telescopi per gaudir del cel. Durant l'observació farem una petita xerrada sobre aquesta i d'altres pluges d'estels.

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari

Creu de Planells, Can Bruguera


Fitxa d'activitat

Sortida d'observació Perseids 2022
Diego Rodríguez, Juan Carlos Verde
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771 info@cosmosmataro.org
Divendres, 12 d'agost del 2022, 23 hores

Activitat gratuïta. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.
Coloquio: Detección de meteoros por radio, con Enric Fraile (SOMYCE/RCLS)

5 de jul. 2022, 4:54 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 9 de jul. 2022, 0:35 ]

La detección de meteoros tiene una larga tradición entre los aficionados en España, de la que hoy son herederas entidades como la Red de Detección de Bólidos y Meteoros de la UMA y la SMA (MeteoroSMA) dirigida por Alberto Castellón, la Red Española de Investigación sobre Bólidos y Meteoritos (SPMN) del Dr. Josep Maria Trigo o la Sociedad de Observadores de Meteoros y Cometas de España (SOMYCE) a la que pertenece Enric Fraile Algeciras, nuestro invitado en este coloquio. En este caso, nos centraremos en las posibilidades que el uso de receptores radio de bajo coste abren a la observación de estos fenómenos, campo del que Enric es una autoridad.

A modo de breve presentación, diremos que Enric obtuvo en 1994 el Máster en Telecomunicaciones en el Institut d´educació Continua de la Universitat Pompeu Fabra. En su dilatada trayectoria profesional ha ocupado puestos de responsabilidad en diferentes empresas de telecomunicaciones y consultoría, entre los que destaca su papel como fundador de empresas como Merak Telecomunicacions i Sistemes o Nadir Ingeniería Sistemas Móviles, de la que ahora es Consejero Delegado. También ha desarrollado tareas como business angel, asesorando y participando en la creación de empresas tecnológicas, además de una extensa labor docente en varias universidades en el área de telecomunicaciones móviles. También ha publicado diversos artículos sobre la investigación en Meteor Burst Communications, sistema de comunicación que se ha convertido en una de sus principales aficiones. Su experiencia en este campo es reconocida como asesor científico y director de las comisiones de radio de la SOMYCE.

Al coloquio, al que se podrá asistir a través de nuestro canal en YouTube, asistirán también representantes de diversas instituciones en el ámbito de la divulgación astronómica.

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.


<

Fitxa d'activitat

Coloquio: Detección de meteoros por radio, con Enric Fraile (SOMYCE/RCLS)
Producción, Diego Rodríguez
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró

Jueves 7 julio del 2022 a partir de las 19h CET en el canal de YouTube de Cosmos Mataró

Les Santes 2022: Oh, Saturn! Per fi ens retrobem!

14 de juny 2022, 10:21 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 16 de juny 2022, 12:11 ]

Les Santes és la festa major de Mataró. Recordem les santes Semproniana i Juliana i celebrem la nostra cultura. Cosmos Mataró hi participa anualment obrint les seves portes i portant els seus telescopis arreu de la ciutat per oferir una activitat que es coneix tradicionalment com el Cel de les Santes.

Enguany, us convidem a visitar el nostre observatori per a fer un cop d'ull al gegant dels anells, Saturn, sortint per darrere de la nostra estimada esglesia de Santa Anna.

Vine a gaudir amb nosaltres d'una observació gratuïta i oberta a tothom al centre de Mataró per gaudir de la teva Festa Major! 

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari

Fitxa d'activitat

Observació publica Les Santes 2022: Oh, Saturn! Per fi ens retrobem!
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
info@cosmosmataro.org
Amb el suport de la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró

Dijous, 28 de juliol del 2022 a partir de les 22:30 hores.

Aforament limitat · Activitat gratuïta · La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps. Consulteu www.cosmosmataro.org, a @cosmosmataro en Facebook i Twitter, o trucant al +34 629751771 per més informació.


VIII Mostra d'Entitats de Mataró

10 de juny 2022, 4:20 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 10 de juny 2022, 4:27 ]

El dissabte, 11 de juny del 2022, i dins del marc de la VIII Mostra d'entitats de Mataró, Cosmos serà present a la Plaça Santa Anna de 11:00 a 20:00 hores per donar a conèixer la nostra entitat.

Enguany hi participaran més de 80 entitats mataronines. La Mostra és un bon moment per donar-se a conèixer a la ciutadania com a entitats i un espai per compartir, amb les altres entitats de la ciutat, experiències i sinergies comunes. La Mostra és un lloc de reconeixement de la tasca que realitzen les persones que en formen part de manera voluntària.


Veniu a gaudir amb nosaltres

Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.

Fitxa d'activitat

VII Mostra d'entitats de Mataró
organitza
Agència de Suport i Servei a les Entitats - Ajuntament de Mataró
amb del suport de
Cosmos, Grup d'Astronomia de Mataró
Plaça de Santa Anna, Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dissabte, 11 de juny del 2022 de 11:00 a 20:00 hores

Activitat gratuïta.


Sortida d'observació a Òrrius: Nit d'estels 2022

10 de juny 2022, 4:00 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 10 de juny 2022, 4:16 ]

Cosmos Mataró us convida a una xerrada i observació a Òrrius.

Gaudirem amb els amics de l'associació de pares d'una xerrada i observació de la Lluna i d'altres objectes d'interès. A més d'un petit pícnic amb cremat inclòs!

Sala Teatre, Carrer de l'Església, s/n, Òrrius


Fitxa d'activitat

Sortida d'observació a Òrrius: Nit d'estels 2022
Dídac Sánchez
Organitza l’Associació de famílies d’infants de l’Escola Francesc (AFI)
Co·labora Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Sala Teatre, C/Església, s/n 08317 Òrrius
Telèfon: +34 629751771 info@cosmosmataro.org
Divendres, 10 de juny del 2022, 20:30 hores

Activitat gratuïta. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.


Sortida d'observació a la Costa del Montseny 2022

26 de maig 2022, 3:34 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 26 de maig 2022, 3:37 ]

Cosmos Mataró us convida a una observació a la Costa del Montseny.

Podeu venir amb el vostre telescopi o fer servir els nostres per gaudir del cel.

Parking Can Cruspinell


Fitxa d'activitat

Sortida d'observació a la Costa del Montseny
Juan Carlos Verde
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771 info@cosmosmataro.org
Dissabte, 28 de maig del 2022, 20:30 hores

Activitat gratuïta. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.


Observació pública: El diamant de Virgo

21 de maig 2022, 1:52 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 21 de maig 2022, 2:34 ]

La primavera és la millor època per gaudir de Virgo i la seva riquesa de galàxies. Malauradament, aquests objectes que captiven la nostra imaginació són difícils de veure des d'una ciutat com Mataró!

En aquesta sessió apuntarem el nostre telescopi a aquesta regió del cel, i ens fixarem en tres galàxies quasi al zenit: M 101, M 51 i M94, i altres objectes d'interès.

Consulteu aquesta plana a www.cosmosmataro.org, a @cosmosmataro en Facebook i Twitter, @cosmosmataro_ en Instagram o bé trucant al +34 629751771 per a més informació. Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Observació publica: El Diamant de Virgo
Dídac Sánchez
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dissabte, 21 de maig del 2022 a les 23:00 hores.

Activitat gratuïta. Aforament limitat. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.

Sessió fotográfica La Lluna al Castell de Burriac

16 d’abr. 2022, 1:36 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 16 d’abr. 2022, 3:53 ]


Aquesta imatge presa el 16 d'abril del 2022 mostra la Torre de l'homenatge del castell de Burriac sobre els Montes Apeninus, amb el pal de la bandera cobrint tot el Mare Humorum, d'uns 450 quilòmetres de diàmetre. Foto, Alicia Barquiel.
El turó de Burriac es perfila a la matinada sota la llum lunar. Foto, Mark Bret.
Marc Bret i Alicia Barquiel fotografiant la sortida de sol, poc desprès de la posta de lluna. Foto, Diego Rodríguez.

El castell de Burriac domina des de la alçada tot el Maresme. La seva silueta retallada davant la lluna s'ha convertit en una imatge molt evocadora y representativa de Mataró, i també en un bon motiu per llevar-se d'hora!

Aquest matí, la nostra companya Alicia Barquiel i el nostre expert en paisatgisme extrem, Mark Bret, ens han convidat a ser testimonis del resultat de la planificació que han fet per aprofitar la sortida de la lluna plena sobre Burriac, a 3,6 quilòmetres de distància des dels jardins que voregen la ronda Ramon Turró. 

El Castell de Burriac es troba dalt del turó que hi ha entre Cabrera i Argentona. Construït al segle XI, i altrament dit de Sant Vicenç al segle XV, arribà a mans de Pere Joan Ferrer i Destorrent, militar i senyor del Maresme. Durant la guerra de Successió al segle XVIII acabà totalment enrunat.

Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.


Exposició El Cosmos se hizo arte a Mataró

14 d’abr. 2022, 5:02 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 5 de maig 2022, 9:08 ]

Cosmos Mataró s'enorgulleix a presentar la exposició El Cosmos se hizo arte de la artista JuliaArt, que recull per primera vegada a Mataró una mostra de les seves obres.

Després d'un recorregut que les ha portat dels parcs astronòmics del Montsec i Albanyà fins a Puerto de Santa Maria, Rota i Xerès de la Frontera, un total de 22 obres arriben a la sala de l'Associació Sant Lluc per l'art on es podran veure des del 6 de maig durant setze dies.

Aquesta vallesana va començar a pintar al 2008, fent servir totes les gammes de colors, llums, ombres, perspectives i possibilitats que li oferien els pinzells. El 2015 va pintar un cel fosc ple de petites esferes lluminoses que simulaven les estrelles, i es va començar a interessar per l'astronomia; va buscar astrofotografies de nebuloses, estrelles, galàxies, etc. treient informació dels observatoris, treballs de recerca i institucions com ara la NASA. El 2019 va participar en un gran projecte per al planetari i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, pintant una Lluna plena de més de 2 metres i la nostra galàxia, també en gran format. Aquestes obres estan realitzades amb pintura fluorescent que s'il·lumina amb llum ultraviolada a la foscor del planetari. A més, ha estat galardonada a The Art of Planetary Science 2020: A Virtual Odyssey de la Universitat d'Arizona.

Actualment treballa en dos nous projectes: un de 14 quadres del planeta Júpiter i un altre de 12 pintures sobre nebuloses. Ha participat al concurs de l'Agència Espacial Europea (ESA) per a disseny artístic per a la missió CHEOPS, ha realitzat diverses exposicions, articles de premsa, revista Astronomía, entrevistes de ràdio i televisió, etc.

Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.

Fitxa d'activitat

Exposició El Cosmos se hizo arte
organitza
Cosmos Mataró i Associació Sant Lluc per l'Art 
Sala d'Exposicions Sant Lluc / Casal de la Nova Aliança
Bonaire, 25 baixos, Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Del 6 al 29 de maig 2022
dijous a divendres de 18:30 a 20:30 h
diumenges d'11:30 a 13:30 h

Activitat gratuïta.


1-10 of 449