Portada‎ > ‎

Activitats


Parlem del cosmos Ep.47 Martin Pawley, Agrupación Astronomía Coruñesa Ío

5 de des. 2021, 11:30 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el ]

Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb Martin Pawley, de l'Agrupación Astronomía Coruñesa Ío.

Com a membre de l'Agrupació Io des de 2002, Martin (també cinèfil i apassionat de la poesia) ha desenvolupat una important tasca en la difusió de la cultura astronómica a La Corunya, impulsant projectes per traduir al gallec noms d'estels, o batejant una estrella i el seu exoplaneta amb els noms de Rosalia de Castro i Rio Sar.

Darrerament, ha format part de l'organització del XXIV Congrés Estatal d'astronomia, que es va celebrar a La Corunya a l'octubre del 2021 amb la presència de moltes de les entitats d'aficionats d'Espanya i que es va tancar amb la presència de la cèlebre astrofísica Jocelyn Bell, al Teatro Colón de La Corunya.

Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.

Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa

Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.

Propers programes
05/11/2021 Ep.45 Jordi Cornelles, Asociación Valenciana de Astronomía
13/11/2021 Ep.46 Alex Mendiolagoitia, Asociación Astronómica de Madrid
04/12/2021 Ep.47 Martin Pawley, Agrupación Astronomía Coruñesa Ío
11/12/2021 Ep.48 José Luis Ortíz, Instituto de Astrofísica de Andalucía
18/12/2021 16:30h Ep.49 Izaskun Jimenez-Serra, CAB CSIC-INTA


Curs online d'iniciació a l'astronomia IV

28 de nov. 2021, 10:54 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 28 de nov. 2021, 12:58 ]

Cosmos, Grup d'astronomia de Mataró, et convida al curs d'iniciació a l'astronomia nivell IV que pots gaudir des de casa teva.

Al llarg de cada sessió, aprofundirem en aspectes de l'astronomia que aniran de la història a l'orientació per les estrelles i l'ús pràctic de petits telescopis, fent servir com a novetat un nou mètode didàctic basat a la discussió entre els assistents, fomentat el diàleg sobre els temes tractats, i convertint cadascú en un mestre.

Encara que aquest curs és ampliació del curs online d'iniciació nivell I, a cada sessió es farà un repàs que permetrà que les persones que s'incorporin per primer cop el puguin seguir sense problemes.

El curs inclou una sessió pràctica d'observació des del nostre observatori de Mataró.

Curs exclusiu y gratuït per a socis

Si encara no ho ets, aquesta és una bona oportunitat per a unir-te a nosaltres per només 15 euros cada trimestre, i ajudar-nos a la difusió de l'astronomia. Donar-te d'alta és molt senzill. Truca'ns i t'inscriurem per telèfon.


Fitxa d'activitat

Curs online d'iniciació a l'astronomia IV
Cosmos grup d'astronomia de Mataró
info@cosmosmataro.org
+34 629751771
Sessions d’una hora
Dijous 2, 9 i 16 de desembre del 2021 de 19 a 20h

Sessió presencial a l'observatori del carrer Bonaire, 25, àtic
Dijous 23 de desembre de 22 a 23h

Preu: gratis i exclusiu per a socis. Inscripció prèvia necessària.
Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.


CURS ONLINE D'INICIACIÓ A L'ASTRONOMIA IV

Programa

Sessió 1 Dijous, 2 de desembre, 19:00 hores
Història
 • Història de l'astronomia: De Newton al Ligo.
 • La conquesta de l'espai
Sessió 2 Dijous, 9 de desembre, 19:00 hores
El cel
 • El cel de l'hivern
 • Cometes. C/2021 A1 (Leonard).
 • Planisferis celestes: Stellarium
Sessió 3 Dijous, 16 de desembre, 19:00 hores
El cel profund (amb Toni Marzoa)
 • Cosmologia. 
 • Vida i mort de les estrelles.
 • Matèria i energia fosca.
 • Expansió accelerada de l'univers.
Sessió 4 Dijous, 23 de desembre, 22:00 hores
Observació amb telescopi a Cosmos Mataró
 • Descripció de tipus de telescopis.
 • Cúmuls a la Via Làctia (Arbre de Nadal, etc.), Urà, Lluna.
 • Altres objectes que puguin ser d'interès.
 • Cerimònia d'entrega de certificats d'assistència.

Observació pública a Torribera

22 de nov. 2021, 5:46 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 22 de nov. 2021, 9:42 ]

Cosmos Mataró ha iniciat col·laboració amb les entitats Fora d'òrbita i Ecometropoli per portar noves activitats de divulgació astronòmica al recinte de Torribera de Santa Coloma de Gramenet, i ho ha fet aquest dissabte 20 de novembre amb un tastet d'astronomia dirigit a les famílies i als seus més petits.

Qué es pot fer al Maresme un dissabte plujos a la tarda? Ecometropoli, ubicat al Pavelló Montserrat del Recinte Torribera (Carrer de Prat de la Riba, 171) és el Centre d'Educació Ambiental Municipal depenent de la Regidoria de Medi Ambient, Ecologia Urbana i Protecció dels Animals de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

El centre ofereix recursos i serveis ambientals a persones i families, i amb Cosmos Mataró oferirà des del proper mes de març del 2022 noves activitats orientades al descobriment del cel nocturn i del Sol.

Us esperem!

Inauguració del model del sistema solar a Sant Antoni de Vilamajor

19 de nov. 2021, 22:52 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 21 de nov. 2021, 12:39 ]

Els profesors de l'Institut Vilamajor, Nadia Agudo, Mònica Sánchez, Aleix Benavent i Irene Fraile amb Carles Schnabel i Josep Pujol (segon i tercer per la esquerra), i Diego Rodríguez (seté).
Ferran García.

El model del sistema solar a escala que uneix Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor és iniciativa d'una professora de l'Institut Vilamajor, Mònica Sánchez Cuberes, a la qual diverses entitats astronòmiques han volgut fer costat a l'inauguració del 19 de novembre del 2021.

Per això, a aquest acte s'ha aplegat gent com ara Carles Schnabel, president de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, de l'Observatori del Garraf i del Museu de Cìències Naturals de Granollers, Diego Rodríguez i Ferran García, de Cosmos Mataró, Josep Pujol, del Cercle d'Astronomia de la Tordera, i l'artista especialitzada en temes astronòmics Júlia Moreno amb el seu marit, Miguel Ángel.

A més, Ferran i Josep van oferir una observació pública amb els seus telescopis al nombrós grup de nois i noies, pares i curiosos que es van apropar a la gespa davant l'ajuntament de Sant Pere en terminar el recorregut inaugural. Tot plegat una proposta per apropar la ciència als nens portada a terme per la Mònica i la Irene que ha de merèixer la gratitud de tothom.

Bona feina, noies, i endavant amb la ciència!

Parlem del cosmos Ep.46 Alex Mendiolagoitia, Asociación Astronómica de Madrid

13 de nov. 2021, 3:49 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 14 de nov. 2021, 1:38 ]

Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb Alejandro Mendiolagoitia Pauly, de l'Asociación Astronómica de Madrid.

Alex Mendiolagoitia es va entusiasmar per l'astronomia quan era adolescent amb el pas del cometa Halley. Una mica més tard, al 1988, es va fer soci de l'AAM, on ha aprés, segons ens diu, dels altres socis i conferenciants. A l'AAM ha ocupat diversos càrrecs de la Junta Directiva. Ha estat també a la JD de la FAAE on tornarà aviat.

Alex estima sobretot l'observació astronòmica i compartir allò que s'ha aprés. Per això ha escrit mutitud d'articles tant a la revista de l'AAM Neomenia com a la revista Astronomía a la redacció de la qual pertany ja fa més d'una dècada. Actualment es fa càrrec de l'observació de cel profund en 3D i l'agenda d'observació lunar.

Ha escrit diversos llibres, com ara «El firmamento con prismáticos desde la ciudad y… desde el campo». A l'octubre d'aquest any ha publicat el llibre «Perspectiva Galáctica» en què trenca amb les clàssiques guies del cel que presenten els objectes a observar per constel·lacions per fer-ho ubicant els objectes al lloc on són a la Via Làctia, ordenant-los en funció de la distància a la qual es troben de nosaltres. Ocasionalment escriu en butlletins d'altres associacions i fa xerrades per Internet.

Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.

Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa

Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.

Propers programes
08/10/2021 Ep.41 José Lull, egiptòleg UAB
16/10/2021 Ep.42 Josep Antoni Soldevilla, astrocacharrero
23/10/2021 Ep.43 Juanma Bullón, Agrupación Astronómica de la Safor
30/10/2021 Ep.44 Esteban Reina, Observatori de Masquefa
05/11/2021 Ep.45 Jordi Cornelles, Asociación Valenciana de Astronomía
13/11/2021 Ep.46 Alex Mendiolagoitia, Asociación Astronómica de Madrid


Parlem del cosmos Ep.45 Jordi Cornelles, Asociación Valenciana de Astronomía

5 de nov. 2021, 12:55 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 14 de nov. 2021, 1:41 ]

Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb Jordi Cornelles Arán, president de Associació Valenciana d’Astronomia.

Jordi va neixer a Benicarló (Castelló). Llicenciat en Filologia Hispànica i Catalana i treballa de professor de valencià en un IES de València capital, es declara apassionat de l’astronomia des de ben menut.

El seu camp d'interés dins l'astronomia se centra principalment en l'observació i la fotografia planetària. Actualment és membre de l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA) des de 2003 i president de la mateixa des de 2009 a 2013 i des de 2017 fins a l’actualitat.

És editor de la Revista RIGEL publicada per l'Associació Valenciana d'Astronomia entre els anys 2004 i 2006 i des de 2017 fins a l'actualitat. Ha impartit conferències i tallers sobre temes diversos d'astronomia en el Museu de les Ciències de València, dins del Cicle “Astronomia en el Museu”. Col·laborador habitual de les activitats d'observació astronòmica i divulgació organitzades pel Museu de les Ciències de València en col·laboració amb l'AVA. Ha impartit cursos d'astronomia per a alumnes de la Universitat de València, organitzats pel Servei d'Extensió Universitària. Ha impartit xarrades i tallers d'astronomia per a joves dins del Pla Jove 2014-2018 de l'Oficina de Joventut de l'Ajuntament de València, aixi com diversos cursos d'Iniciació a l'Astronomia i cursos específics d'observació astronòmica i fotografia planetària organitzats per l'Associació Valenciana d'Astronomia. És membre de l'equip de divulgació de l'Escola Valenciana d'Astronomia -pertanyent a AVA- que imparteix xarrades i realitza observacions en centres educatius de tota la Comunitat Valenciana.

Des de 2014, fundador i gerent de l'empresa Astrolúdico dedicada a la divulgació de l'astronomia en centres educatius mitjançant un planetari digital portàtil, i des de 2019 ha treballat de planetarista en l'Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències fent sessions de planetari en directe, les conegudes com a "Nocturnes" (d'estiu i d'hivern).

Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.

Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa

Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.

Propers programes
08/10/2021 Ep.41 José Lull, egiptòleg UAB
16/10/2021 Ep.42 Josep Antoni Soldevilla, astrocacharrero
23/10/2021 Ep.43 Juanma Bullón, Agrupación Astronómica de la Safor
30/10/2021 Ep.44 Esteban Reina, Observatori de Masquefa
05/11/2021 17:00 h Ep.45 Jordi Cornelles, Asociación Valenciana de Astronomía


Xerrada en línia: Perros en el espacio, 64 aniversario de Laika

31 d’oct. 2021, 6:11 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 31 d’oct. 2021, 6:35 ]

Pocs dies després de sorprendre el món amb l'Sputnik, la Unió soviètica va voler assentar el seu primer gran èxit a la cursa espacial amb els Estats Units llençant un ésser viu a l'espai, sense preparació i sense possibilitats de tornar. La Unió soviètica va caure, però el mite d'aquest gos segueix viu. Es deia Laika, brodadora.

Per celebrar el 64 aniversari del llançament de la Laika al 3 de novembre del 1957. Cosmos Mataró us proposa tornar a escoltar aquesta presentació en la veu de Alberto Martos, enginyer de la NASA durant molts anys i testimoni d'excepció dels vols Apol·lo a la Lluna que van certificar finalment el triomf dels Americans en aquella cursa. .

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Xerrada en linia: Perros en el espacio, 64 aniversario de Laika
Alberto Martos i Diego Rodríguez
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Canal de Cosmos Mataró a Youtube
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dimecres, 3 de novembre del 2021 a les 19 hores.

Activitat gratuïta.

Parlem del cosmos Ep.44 Esteban Reina, Observatori de Masquefa

30 d’oct. 2021, 2:08 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 6 de nov. 2021, 1:03 ]

Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb Esteban Reina, un dels astrònoms aficionats més influents durant molts anys.

Esteban, des del seu observatori de Masquefa, ha estat impulsor o fundador d'iniciatives tan significatives com Cometas_Obs i CelFosc.

Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.

Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa

Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.

Propers programes
08/10/2021 Ep.41 José Lull, egiptòleg UAB
16/10/2021 Ep.42 Josep Antoni Soldevilla, cacharrero
23/10/2021 Ep.43 Juanma Bullón, Agrupación Astronómica de la Safor
30/10/2021 Ep.44 Esteban Reina, Observatori de Masquefa


Parlem del Cosmos Ep.43 Juanma Bullón, Agrupación Astronómica de la Safor

23 d’oct. 2021, 9:17 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 1 de nov. 2021, 12:37 ]

Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb Juanma Bullón, gran especialista en l'observació solar i col·laborador en diverses publicacions.

Juanma, membre de Astro Safor i president de AstroARAs, Asociación Cultural Astronómica de Aras de los Olmos, és un nom popular al camp de la divulgació astronòmica, amb articles periòdics a revistes i publicacions sempre acurats i interessants, sobretot sobre el seu astre preferit: el Sol! 

Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.

Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa

Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.

Propers programes
07/08/2021 Ep.32 Albert Pla, Immersive Adventure
14/08/2021 Ep.33 Ricard Llorens, Societat Catalana de Gnomònica
21/08/2021 Ep.34 María Antonia Varela, Instituto de Astrofísica de Canarias
28/08/2021 Ep.35 Óscar Blanco, Observatorio de Trevinca
04/09/2021 Ep.36 Wenceslao Segura González, físic, historiador, investigador
11/09/2021 Ep.37 José Antonio Rodríguez-Manfredi, enginyer del CAB CSIC-INTA
18/09/2021 Ep.38 Enric Marco, Cel Fosc
25/09/2021 18h Ep.39 Juan Carlos Casado, Starry Earth
02/10/2021 Ep.40 Alberto Solanes, Agrupación Astronómica de Huesca
08/10/2021 Ep.41 José Lull, egiptòleg UAB
16/10/2021 Ep.42 Josep Antoni Soldevilla, cacharrero
23/10/2021 Ep.44 Juanma Bullón, Agrupación Astronómica de la Safor


Xerrada: Els flocs d'en Kepler, a l'Espai Gatassa

21 d’oct. 2021, 2:55 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 21 d’oct. 2021, 11:27 ]

«Per què els flocs de neu quan cauen i abans d’enredar-se i formar flocs de neu més grans, tenen sis cantons i s’agrupen com plomes?»

L’hivern de 1610, el gran astrònom Kepler es preguntava què regalar al seu amic i benefactor a la cort romana, Lord Wacker von Wackenfels, per Cap d'Any. El regal va ser Strena seu de Nive Sexangula, un llibret de 21 pàgines que es convertí en el primer estudi registrat de la formació dels cristalls.

En aquesta xerrada, parlarem d'aquest llibre i també de la figura d'en Kepler.

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Xerrada: Els flocs d'en Kepler
Diego Rodríguez
Espai Gatassa
Cosmos grup d'astronomia de Mataró
Carrer de Josep Monserrat i Cuadrada, 1, 08303 Mataró
Telèfon: +34 937 022 832
info@cosmosmataro.org
Dimarts, 26 d'octubre del 2021 a les 19:00 hores.

Gratuït. Aforament limitat.

1-10 of 425