Portada‎ > ‎

Activitats


Sortida d'observació a la Costa del Montseny 2022

publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el ]

Cosmos Mataró us convida a una observació a la Costa del Montseny.

Podeu venir amb el vostre telescopi o fer servir els nostres per gaudir del cel.

Parking Can Cruspinell


Fitxa d'activitat

Sortida d'observació a la Costa del Montseny
Juan Carlos Verde
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771 info@cosmosmataro.org
Dissabte, 28 de maig del 2022, 20:30 hores

Activitat gratuïta. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.


Observació pública: El diamant de Virgo

21 de maig 2022, 1:52 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 21 de maig 2022, 2:34 ]

La primavera és la millor època per gaudir de Virgo i la seva riquesa de galàxies. Malauradament, aquests objectes que captiven la nostra imaginació són difícils de veure des d'una ciutat com Mataró!

En aquesta sessió apuntarem el nostre telescopi a aquesta regió del cel, i ens fixarem en tres galàxies quasi al zenit: M 101, M 51 i M94, i altres objectes d'interès.

Consulteu aquesta plana a www.cosmosmataro.org, a @cosmosmataro en Facebook i Twitter, @cosmosmataro_ en Instagram o bé trucant al +34 629751771 per a més informació. Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Observació publica: El Diamant de Virgo
Dídac Sánchez
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dissabte, 21 de maig del 2022 a les 23:00 hores.

Activitat gratuïta. Aforament limitat. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.

Sessió fotográfica La Lluna al Castell de Burriac

16 d’abr. 2022, 1:36 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 16 d’abr. 2022, 3:53 ]


Aquesta imatge presa el 16 d'abril del 2022 mostra la Torre de l'homenatge del castell de Burriac sobre els Montes Apeninus, amb el pal de la bandera cobrint tot el Mare Humorum, d'uns 450 quilòmetres de diàmetre. Foto, Alicia Barquiel.
El turó de Burriac es perfila a la matinada sota la llum lunar. Foto, Mark Bret.
Marc Bret i Alicia Barquiel fotografiant la sortida de sol, poc desprès de la posta de lluna. Foto, Diego Rodríguez.

El castell de Burriac domina des de la alçada tot el Maresme. La seva silueta retallada davant la lluna s'ha convertit en una imatge molt evocadora y representativa de Mataró, i també en un bon motiu per llevar-se d'hora!

Aquest matí, la nostra companya Alicia Barquiel i el nostre expert en paisatgisme extrem, Mark Bret, ens han convidat a ser testimonis del resultat de la planificació que han fet per aprofitar la sortida de la lluna plena sobre Burriac, a 3,6 quilòmetres de distància des dels jardins que voregen la ronda Ramon Turró. 

El Castell de Burriac es troba dalt del turó que hi ha entre Cabrera i Argentona. Construït al segle XI, i altrament dit de Sant Vicenç al segle XV, arribà a mans de Pere Joan Ferrer i Destorrent, militar i senyor del Maresme. Durant la guerra de Successió al segle XVIII acabà totalment enrunat.

Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.


Exposició El Cosmos se hizo arte a Mataró

14 d’abr. 2022, 5:02 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 5 de maig 2022, 9:08 ]

Cosmos Mataró s'enorgulleix a presentar la exposició El Cosmos se hizo arte de la artista JuliaArt, que recull per primera vegada a Mataró una mostra de les seves obres.

Després d'un recorregut que les ha portat dels parcs astronòmics del Montsec i Albanyà fins a Puerto de Santa Maria, Rota i Xerès de la Frontera, un total de 22 obres arriben a la sala de l'Associació Sant Lluc per l'art on es podran veure des del 6 de maig durant setze dies.

Aquesta vallesana va començar a pintar al 2008, fent servir totes les gammes de colors, llums, ombres, perspectives i possibilitats que li oferien els pinzells. El 2015 va pintar un cel fosc ple de petites esferes lluminoses que simulaven les estrelles, i es va començar a interessar per l'astronomia; va buscar astrofotografies de nebuloses, estrelles, galàxies, etc. treient informació dels observatoris, treballs de recerca i institucions com ara la NASA. El 2019 va participar en un gran projecte per al planetari i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, pintant una Lluna plena de més de 2 metres i la nostra galàxia, també en gran format. Aquestes obres estan realitzades amb pintura fluorescent que s'il·lumina amb llum ultraviolada a la foscor del planetari. A més, ha estat galardonada a The Art of Planetary Science 2020: A Virtual Odyssey de la Universitat d'Arizona.

Actualment treballa en dos nous projectes: un de 14 quadres del planeta Júpiter i un altre de 12 pintures sobre nebuloses. Ha participat al concurs de l'Agència Espacial Europea (ESA) per a disseny artístic per a la missió CHEOPS, ha realitzat diverses exposicions, articles de premsa, revista Astronomía, entrevistes de ràdio i televisió, etc.

Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.

Fitxa d'activitat

Exposició El Cosmos se hizo arte
organitza
Cosmos Mataró i Associació Sant Lluc per l'Art 
Sala d'Exposicions Sant Lluc / Casal de la Nova Aliança
Bonaire, 25 baixos, Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Del 6 al 29 de maig 2022
dijous a divendres de 18:30 a 20:30 h
diumenges d'11:30 a 13:30 h

Activitat gratuïta.


Curs online d'iniciació a l'astronomia 2022 bloc I

27 de març 2022, 3:09 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 7 d’abr. 2022, 10:31 ]

Cosmos, Grup d'astronomia de Mataró, et convida al primer bloc del Curs d'iniciació a l'astronomia 2022 que pots gaudir des de casa teva.

Enguany, el curs es compon de tres blocs de quatre sessions cadascun, sempre amb la darrera sessió pràctica presencial amb telescopis. Al llarg de cada sessió, aprofundirem en aspectes de l'astronomia que aniran de la història a l'orientació per les estrelles i l'ús pràctic de petits telescopis, cosmologia, etc. fent servir un mètode didàctic basat a la discussió entre els assistents, fomentat el diàleg sobre els temes tractats, i convertint cadascú en un mestre.

Curs exclusiu y gratuït per a socis
Si encara no ho ets, aquesta és una bona oportunitat per a unir-te a nosaltres per només 15 euros cada trimestre, i ajudar-nos a la difusió de l'astronomia. Donar-te d'alta és molt senzill. Truca'ns i t'inscriurem per telèfon.


Fitxa d'activitat

Curs online d'iniciació a l'astronomia 2022 bloc I
Cosmos grup d'astronomia de Mataró
info@cosmosmataro.org
+34 629751771
Sessions en linea
Dijous 31 de març, 7 i 21 d'abril de 19 a 20h

Sessió presencial a l'observatori del carrer Bonaire, 25, àtic
Dissabte 30 d'abril de 21 a 22h

Preu: gratis i exclusiu per a socis. Inscripció prèvia necessària.
Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.


CURS ONLINE D'INICIACIÓ A L'ASTRONOMIA 2022 bloc I

Programa

Sessió 1 Dijous, 31 de març, 19 hores
Història - Diego Rodríguez
 • Breu història de l'astronomia
 • Orientació i moviments a l'esfera celeste
 • Coordenades celestes
 • Planisferis celestes: Stellarium
Sessió 2 Dijous, 7 d'abril, 19 hores
El cel - Carlos Uriarte
 • Planetes
 • Telescopis i material multimèdia
Sessió 3 Dimarts, 21 d'abril, 19 hores
Futur - Toni Marzoa
 • Astrofisica
 • El big bang
Sessió 4 Dissabte, 30 d'abril, 21 hores
Observació amb telescopi a Cosmos Mataró
 • Orientació nocturna
 • Objectes a l'abast dels nostres telescopis

XIX Jornades Cientifíques de Mataró

27 de març 2022, 2:54 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 27 de març 2022, 3:05 ]

El dissabte, 26 de març del 2022, i dins del marc de les XIX Jornades científiques de Mataró, Cosmos va ser de nou present a la Plaça Santa Anna per donar a conèixer la nostra entitat, juntament amb la XII Gimcana Científica i la Fira de la Ciència.Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.

Fitxa d'activitat

XIX Jornades científiques de Mataró
organitza
Ajuntament de Mataró
amb del suport de
Cosmos, Grup d'Astronomia de Mataró
Plaça de Santa Anna, Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dissabte, 26 de març del 2022 de 18:00 a 20:00 hores

Activitat gratuïta.


La nostra web canviarà d'aspecte. Vols imaginar la nova?

7 de març 2022, 1:03 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 8 de març 2022, 0:28 ]

Cosmos migra i canvia de disseny la seva web, una eina vital per a la seva comunicació i presencia pública. Vols ser part d'aquest repte?

Cosmos va començar la seva reordenació informàtica el 29 de desembre del 2014 amb l'adopció de G Suite de Google per a la gestió centralitzada de totes les eines informàtiques que feien servir aleshores: Correu electrònic, transmissió de vídeo, videoconferència i col·laboració remota, eines ofimàtiques i emmagatzematge al núvol, plana web i moltes més. Cosmos ja disposava del domini cosmosmataro.org des del 24 de setembre de 2011, i uns anys abans, el 13 de novembre del 2009, havia inaugurat la plana web amb una petita ressenya anomenada "Sortida pel Pont de la Constitució 2009"! 

Des d'aleshores, els diferents productes integrats al nostre servei G Suite han gestionat milers de correus i documents per als deu usuaris registrats al nostre domini, i s'han publicat més de 436 entrades a la web amb notícies i informacions d'interès per als nostres socis i amics, convertint-se de fet en la referència de la nostra activitat pública, i connectant molts dels nostres serveis, com ara el calendari o vistes interactives del cel. A més, Cosmos va poder gaudir de la versió gratuïta de G Suite des d'un bon principi, de manera que el cost per a la nostra entitat d'aquesta magnífica infraestructura informàtica ha sigut només el lloguer del domini: Uns deu euros a l'any!

L'evolució normal dels productes informàtics de Google, però, ha representat dos reptes: La desaparició de G Suite y Google Sites, substituïts per Google Workplace i New Google Sites, respectivament. Amb la desaparició de G Suite la nostra entitat s'arriscava a perdre la gratuïtat dels serveis que anem fent servir des de 2014, havent d'escollir entre un considerable perjudici econòmic o bé una pèrdua de funcionalitats. És per això que la nostra entitat va decidir demanar la seva consideració com a entitat sense ànim de lucre, mitjançant un certificat emès per l'empresa TechSoup, designada per Google per a aquest tràmit. En aconseguir aquest certificat el febrer del 2022, la nostra entitat no només ha pogut migrar al nou servei Google Workplace for Non Profits totalment gratuït, sinó que ho ha fet a més amb un important augment dels serveis i capacitats al nostre abast, incloent-hi la possibilitat de gestionar un nombre il·limitat de comptes amb molt més espai d'emmagatzematge. 

Pel que fa al canvi encara pendent de Google Sites per New Google Sites, que havia d'haver-se produït a l'estiu del 2021, constatem un problema una mica a més gran: La desaparició de la plantilla Announcements, que ens ha permet mantenir actualitzada la web tots aquests anys amb relativa facilitat. Tot i que Google anuncia molts avantatges al nou servei i la migració automàtica dels continguts de la web antiga, no hi ha una solució entre les eines del sistema actual per a la manca d'un sistema de blogging, i haurem d'explorar la gestió manual de les noves entrades per continuar permetent als usuaris veure en la primera pàgina les novetats de la nostra entitat. Aquest procés té a més unes noves dates límit que ens ha comunitat Google fa uns dies: 
 • A partir del 1 de diciembre del 2021, los usuarios de tus dominios cosmosmataro.org no podrán editar los sitios de la versión clásica de Sites que aún tengan. 
 • A partir del 1 de enero del 2022, no se podrán ver los sitios de la versión clásica de Sites, a menos que se conviertan a la versión nueva. 
Per tot això, comencem un procés de disseny i migració a la nova web a la plataforma New Google Sites. Si vols col·laborar, et donarem la benvinguda i la formació bàsica perquè puguis ser part d'aquest repte que conformarà l'aspecte de la nostra entitat als anys vinents. 

 Contacta'ns i imagina amb nosaltres com lluirà la nova web de Cosmos Mataró!

Nova llar per al nostre Galileu

3 de març 2022, 1:12 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 3 de març 2022, 4:05 ]


De esquerra a dreta, Diego Rodríguez, Chema Llenas i Luis Rubio devant del Galileu ja al seu nou emplaçament.
La cúpula principal conté un telescopi de mig metre de diàmetre, aquí amb l'edifici annexe.
De esquerra a dreta, Albert Borràs, Albert Rosich i Chema Llenos (Parc Astroómic de Pujalt), Diego Rodríguez (Cosmos) i Luis Rubio (Cosmos/Sertecrub).

El nostre estimat telescopi Galileu troba per fi una llar d'on veure les estrelles... i a prop de Mataró!

Cosmos Mataró va adquirir fa uns quants anys un telescopi de tipus Dobson amb la intenció de fer-lo servir per a observacions visuals a les seves sortides. La seva gran apertura el fa especialment recomanable per a cels molt foscos. El seu pes i dimensions han limitat molt però les oportunitats per utilitzar les seves capacitats.

És per això que hem signat un conveni amb la Fundació Ernest Guille i Moliné, propietària del Parc Astronòmic de Pujalt, per encomanar-los el pupil·latge del nostre telescopi a les seves magnífiques instal·lacions fins al 31 de desembre del 2025, prorrogable. Aquest conveni, que manté la propietat del telescopi per a Cosmos, no sols ha de permetre el seu ús per part de totes dues institucions, sinó que ben segur fomentarà les nostres relacions, posant a disposició dels socis de Cosmos l'oportunitat de fer servir també les instal·lacions del parc astronòmic de Pujalt, a poc més d'hora i mitja en cotxe des de Mataró.


El nostre Galileu

El telescopi Galileu és un reflector tipus Dobson de la marca Meade, model LightBridge, de 16 polsades, equivalents a 406mm, i una distància focal de 1.829 mm, f/4.5, A més, compte amb un sistema de seguiment motoritzat JMI model TNT (Train-and-Track), que permet fer seguiments altazimutals de fins a 10 minuts.

Parlem del cosmos Ep.51 Antonio Acedo, Asociación astronómica de Ronda

26 de febr. 2022, 7:47 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 26 de febr. 2022, 8:04 ]

Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb Antonio R. Acedo del Olmo Ordóñez, de la Asociación Astronómica de Ronda «Abbás Ibn Firnás».

Natural de Tànger, resideix a Ronda, on té part de les seves arrels familiars igual que al Camp de Gibraltar. Informàtic de professió, és aficionat a l'astronomia, una de les seves passions, ciència en què ha publicat més de quatre-cents articles divulgatius.

És membre de diferents grups de treball i associacions, nacionals i internacionals, relacionades amb la astronomia: Reial Societat Espanyola de Física, Associació per a l'Ensenyament de l'Astronomia (ApEA), European Association for Astronomy Education (EAAE) que n'és el representant nacional a Espanya, i The Planetary Society. Relacionades amb la Història: IERS (Institut d'Estudis de Ronda i La Serranía) i SEHCYT (Societat Espanyola d'Història de les Ciències i de les Tècniques).

A més, és membre fundador de la Asociación Astronómica Serranía de Ronda “Abbás Ibn Firnàs”. Ha participat com a comunicant i ponent en nombrosos congressos, jornades i trobades relacionats amb l'astronomia. Ha estat coordinador tècnico-científic de la IV Mostra Monogràfica “Maravillas del Universo” i del Planetari Unicaja al XVII Certamen Unicaja de Cinema / Biennal Internacional de Cinema Científic. Igualment, ha estat coordinador i ponent als cursos: “La Astronomía: un enfoque interdisciplinar”, de la UNED i CEP de Ronda, “Didáctica de la Ciencia”, “Mujer, Ciencias y Humanidades” del Centre Algaba i CEP de Ronda. És membre coordinador-organitzador de les Jornades anuals de Divulgació Científica “Diego Pérez de Mesa” del CEP de Ronda i de l'AASR “Abbás Ibn Firnás” i membre del Comitè Científic del Concurs Nacional “Ciencia en Acción”. És coautor dels quaderns didàctics “Van Gogh i las estrellas” i “El Mensaje de la luz” (Publicacions d'ApEA) i de treballs didàctic-divulgatius als manuals de “Didáctica de la Física y sus Nuevas Tendencias” de la UNED.

Ha col·laborat en l'elaboració dels continguts de astronomia de la Maleta Escolar “Serrania de Ronda” del Centre Algaba de Ronda i la Asociación de Estudios Campesinos y Ciencias de la Tierra, i és coautor del capítol d'astronomia de l'Atlas de la Serranía de Ronda i del Juego de la Serranía de Ronda, publicats pel CEDER. És autor del treball “Diego Pérez de Mesa, el cosmògraf de Ronda. 450 Aniversari del seu naixement (1563- 2013)” a “Takurunna. Anuario de Estudios sobre Ronda y La Serranía” (IERS – Editorial La Serranía) i de l'obra “Abbás Ibn Firnás. El Sabio de Al-Àndalus” (Editorial La Serranía).

Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.

Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa

Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.

Propers programes
04/12/2021 Ep.47 Martin Pawley, Agrupación Astronomía Coruñesa Ío
11/12/2021 Ep.48 José Luis Ortíz, Instituto de Astrofísica de Andalucía
18/12/2021 16:30h Ep.49 Izaskun Jimenez-Serra, CAB CSIC-INTA
05/02/2022 Ep.50 Núria Miret Roig, Universitat de Viena
26/02/2022 Ep.51 Antonio Acedo, Asociación Astronómica de Ronda «Abbás Ibn Firnás»
Cosmos, nou membre de la FAAE

17 de febr. 2022, 5:26 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 17 de febr. 2022, 5:47 ]

D'acord amb la resolució de la nostra assemblea general del 21 de desembre del 2021, la Federació d'agrupacions astronòmiques d'Espanya (FAAE) ha aprovat el 16 de febrer del 2022 l'adhesió de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró, com a nou membre de ple dret. Ens convertim així en membre número 77 d'aquesta federació, juntament amb altres entitats germanes com ara Àster o l'Agrupació astronòmica de Sabadell.

Com a part dels objectius que la nostra entitat persegueix dintre d'aquesta federació podem fer esment de la lluita contra la contaminació lumínica, la divulgació de la nostra passió o la coordinació amb la comunitat científica. També hi trobem beneficis més concrets, com ara una difusió més ampla de la nostra activitat, la participació en projectes nacionals o l'accés a avantatges en matèria d'assegurances.
I si encara no ets soci de Cosmos Mataró i t'agradaria ser al nostre costat en la descoberta del cosmos, posa't en contacte amb nosaltres. La teva aportació es important!

1-10 of 443