Portada >
Activitats
Parlem del cosmos. Ep.2 Adrián Villalba
Parlem del cosmos: Ep.1 Christian Grabenbauer
|
Observació pública: Càstor, un sistema estel·lar sextuple
Càstor (α Geminorum / α Gem / 66 Geminorum / HIP 36850) és la segona estrella més brillant de la constel·lació de Géminis després de Pólux (β Geminorum). Juntament amb aquesta representa els dos bessons celestials que donen a la constel·lació de Gèminis seu nom (Gemini en llatí significa «els bessons»). En 1678 es va descobrir que Cástor és una binària visual. Des de llavors, no ha parat de sorprendre'ns!El nom de Càstor, usat durant segles per designar α Geminorum, fa referència a l'germà mortal dels Dioscurs, bessó de Pólux. No obstant això, a l'antiga Grècia aquest estel era conegut com Apollo (Ἀπόλλων), nom que sembla haver perdurat fins als temps de John Flamsteed. En el dialecte dòric era Ἀπέλλων, terme que ha donat lloc a les variants Afelar, Aphellon, Apullum i Avellar.L'estrella també porta el nom àrab Al-Ras al-Taum a el-Muqadim, literalment «el cap del primer bessó». No obstant això, d'acord a A l'Tizini, el seu primer nom indígena va ser A l'Awwal a l'Dhirā', «la primera a l'arpa / braç»; feia referència a la figura celestial d'un enorme lleó, Assad, representada pels nòmades de l'desert.
A l'antiga Babilònia Càstor assenyalava l'onzena constel·lació eclíptica, Mash-Mashu-Mahru, «el bessó occidental». A la Xina reconeixien a aquesta estrella com Yin, que en la filosofia oriental és una de les dues forces fonamentals, oposades però complementàries, que es troben en totes les coses. Càstor és un estel binari visual. Les seves components, Càstor A i Càstor B, separades uns 6 segons d'arc, tenen magnituds aparents de +2,91 i +1,96 i completen una òrbita cada 445 anys. Tot i que la distància mitjana entre ambdues és de 104 ua, l'excentricitat de l'òrbita (ε = 0,34) fa que la separació entre elles variï entre 71 i 138 ua. El pla orbital està inclinat 25º respecte a la línia de visió. A més, cadascuna de les components és una binària espectroscòpica: Les components de Càstor A estan separades 0,12 ua amb un període orbital de 9,21 dies, mentre que les components de Càstor B, separades 0,03 ua, completen una òrbita cada 2,93 días. Però Càstor és, en realitat, un estel «sèxtuple»: té una acompanyant molt poc lluminosa a uns 72 segons d'arc, Cástor C. El seu paralatge i moviment propi són iguals als del parell Cástor AB. Càstor C és també una binària espectroscòpica i a més una binària eclipsant (denominada YY Geminorum). Les components es mouen en una òrbita circular amb una separació de 0,018 ua, completant una volta cada 19,5 hores. La distància entre Cástor C i el parell Cástor AB és tan gran (unes 1000 ua) que encara no s'ha observat moviment orbital algun. A l'activitat, mirarem Càstor amb els nostres telescopis, i a més Urà i la sempre enigmàtica Lluna, amb deu dies d'antiguitat. |
Curs online d'iniciació a la astronomia I a Espai Gatassa
Espai Gatassa organitza amb la col·laboració de Cosmos, Grup d'astronomia de Mataró, un curs d'iniciació a l' astronomia que pots gaudir des de casa teva.Al llarg de cada sessió, anirem descobrint aspectes de l'astronomia que aniran de la història a l'orientació per les estrelles i l'ús pràctic de petits telescopis. El curs inclou una sessió pràctica d'observació des del nostre observatori de Mataró.Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.
|
Efemérides enero de 2021
|
|
Observació pública: Gran conjunció de Júpiter i Saturn
Just abans de desapareixer del cel al fulgor solar, Júpiter i Saturn s’aproximaran al cel aquest 21 de desembre, passant només a 6,1 minuts d’arc l’un de l’altre. Llavors, tindrem l'oportunitat única de veure els dos planetes gegants dins del mateix camp de visió telescòpic. Mai no havien aparegut tan propers des de l’any 1623!Les aproximacions properes als dos planetes s’anomenen grans conjuncions perquè són les més rares de totes les conjuncions entre els planetes que són visibles a simple vista. La darrera vegada que es va observar aquesta conjunció va ser el 1980. La gran conjunció més recent, el 2000, no va ser observable ja que es va produir mentre els dos planetes es trobaven a només 3° del Sol.Aquesta raresa de les grans conjuncions es deu al moviment lent de Júpiter i Saturn a través del cel. Entre els planetes que són visibles a simple vista, són els dos més allunyats del Sol i triguen 11,86 anys i 29,5 anys respectivament a orbitar-lo. A mesura que els dos planetes es mouen gradualment a través de les constel·lacions a diferents velocitats, segueixen gairebé el mateix camí a través del cel, anomenat eclíptica. Periòdicament, Júpiter es posa al dia amb Saturn i el supera, resultant en una gran conjunció, de mitjana cada 19,6 anys. No totes aquestes grans conjuncions són igualment importants. De vegades ocorren quan els planetes estan massa a prop del Sol per ser observables, com va passar el 2000. I en altres ocasions potser no passin a menys de cinc graus (l’amplada de deu llunes plenes). La gran conjunció del 2020 serà l’aproximació més gran dels dos planetes des del 1623 i no tornaran a estar tan a prop fins a la seva gran conjunció del 2080.
Els dos planetes es trobaran molt baixos al sud en el moment de la conjunció d’aquest any, amb una declinació de 20° S, de manera que es tindran les millors vistes des de l’hemisferi sud. No obstant això, encara seran accessibles a qualsevol observador del nord que estigui disposat a viatjar per trobar un clar horitzó sud-oest. Atès que la parella ja va passar fa uns quants mesos les seves oposicións, només serà visible al vespre i ja de camí cap a la posta de sol. El millor moment per veure la parella serà poc després de la posta de sol al vespre del 21 de desembre.
Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.
|
Loteria de Nadal 2020
Com cada Nadal, a Cosmos Mataró us oferim la possibilitat de guanyar importants premis. Malauradament, enguany degut a la pandèmia no distribuirem participacions. Per tots aquells que vulguin provar sort aquest 2020, però, hem reservat el número 33.098!A Cosmos us oferim dècims on aquest any, i de forma excepcional, la nostra entitat no rep cap donació. Això vol dir que jugueu l'import íntegre dels dècims que compreu. Només cal que els demaneu a la nostra administració habitual de loteries, la número 10 del carrer Músics Cassadó, 2 a Mataró, telèfon 937 90 84 04 (Francesc)..No espereu a que s'esgotin, i... que la sort us acompanyi!
Ajuda'ns a divulgar l'astronomia |
Nuevo servicio a los socios de reparación y mantenimiento
Este nuevo servicio aúna la experiencia y calidad técnica de Luis Rubio, gran conocedor de marcas como Meade, Vixen o Celestron, y la garantía en los repuestos de un prestigioso nombre en el mercado especializado, Valkànik.
Mediante este acuerdo, SerTecRub proporciona presupuestos sin compromiso para el mantenimiento y reparación de monturas ecuatoriales y azimutales, así como colimación y limpieza de ópticas reflectoras. También dispone de una impresora 3D para la realización de piezas pequeñas que no soporten grandes esfuerzos, y a muy corto plazo, también será posible el mecanizado de piezas de aluminio.
Las reparaciones y colimaciones se realizan en su taller de Rubí con las mejores herramientas especiales. Sin embargo los mantenimientos, dependiendo del alcance, se pueden realizar presencialmente.
Solicita directamente o a través nuestro un presupuesto. ¡Y no olvides identificarte como socio de nuestra entidad para disfrutar del mejor trato personalizado y al mejor precio!
|
Observació pública: Mirant la Lluna des de l'Espai Gatassa
Espai Gatassa organitza amb la col·laboració de Cosmos Grup d'astronomia de Mataró una observació de la Luna des de la seva seu al barri de Cerdanyola.Fem una sessió familiar dedicada a l'astre més familiar, i a l'hora més enigmatic, de la nit. A més, us ensenyarem videos fets per les diferents missions espacials. |
Curs d'iniciació a la astronomia I a Espai Gatassa 2020
Espai Gatassa organitza amb la col·laboració de Cosmos Grup d'astronomia de Mataró un curs d'iniciació a l' astronomia.A l llarg de cada sessió, anirem descobrint aspectes de l'astronomia que aniran de la història a l'orientació per les estrelles i l'ús pràctic de petits telescopis. El curs inclou una sessió pràctica d'observació des del nostre observatori del carrer Bonaire, 24 de Mataró.El cost íntegre del curs és reemborsable per als socis de Cosmos. Si encara no ho ets, és una bona oportunitat per unir-te a nosaltres, i així ajudar-nos en la difusió de l'astronomia.
Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.
|
1-10 of 351