Portada‎ > ‎

Activitats


Observació pública: Els Reis també miren la Lluna!

3 de gen. 2023, 2:10 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 3 de gen. 2023, 2:19 ]


Com cada 5 de gener en acabar la seva llarga cavalcada, les Seves Majestats d'Orient ens visiten per poder gaudir una mica del cel abans de posar-hi a portar les seves joguines per tota la ciutat.

Vols venir i mirar amb ells la Lluna? Potser encara hi seràs a temps de demanar-los un últim desig!

Consulteu www.cosmosmataro.org, a @cosmosmataro en Facebook i Twitter, @cosmosmataro_ en Instagram o bé trucant al +34 629751771 per a més informació. Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Observació publica: Els Reis també miren la Lluna!
Ferran García
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dijous, 5 de gener del 2023 a les 20:00 hores.

Activitat gratuïta. Aforament limitat

Xerrada i observació pública: Corona Borealis i el Minotaure

17 de nov. 2022, 8:22 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 3 de gen. 2023, 2:18 ]


Aquesta és una història de traïcions, enganys, passions i monstres. Però també d'herois, princeses i amor. Tot concentrat a una part del cel que ara a l'hivern gira i gira sobre el nostre cap per recordar-nos que tots els nostres somnis estan entapissats d'estrelles. Aquest mes: Ariadna i la seva Corona Borealis.

Parlarem d'aquest mite de l'antiga Grècia i donarem un cop d'ull amb els nostres telescopis a la petita constel·lació de Corona Borealis i d'altres objectes d'interès.

Consulteu www.cosmosmataro.org, a @cosmosmataro en Facebook i Twitter, @cosmosmataro_ en Instagram o bé trucant al +34 629751771 per a més informació. Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Xerrada i observació pública: Corona Borealis
Diego Rodríguez / Ferran García
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dissabte,19 de novembre del 2022 a les 19:00 hores.

Activitat gratuïta. Aforament limitat

Projecte de càmera estenopeica per a solarigrafia

14 de nov. 2022, 3:24 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 14 de nov. 2022, 4:14 ]

La nostra companya Alicia Barquiel ha endegat un projecte consistent en la instal·lació a Cosmos de dues càmeres estenopeiques per a l'obtenció d'imatges d'ultra llarga exposició del sol al seu recorregut anual.

Una càmera estenopeica (del grec στένω/steno 'estret' i ὀπή/ope 'apertura, forat') consisteixen en una caixa estanca a la llum excepte per un petit orifici, l'estenopo, i un material fotosensible. Per produir una imatge nítida és necessari que aquesta obertura sigui molt petita, de l'ordre de 0,5 mm. L'obturador de la càmera consisteix normalment en un material que no permet el pas de llum amb el qual manualment es tapa l'orifici.

Havent-hi portat a terme l'instal·lació d'ambdues càmeres el 13 de novembre del 2022, el projecte de l'Alicia preveu recuperar i revelar les pel·lícules dintre d'un any, amb la qual cosa esperem veure detalls de l'horitzó de la nostra ciutat amb el Sol al llarg dels seus recorreguts diaris durant aquest període.

Un projecte superinteressant!

Si voleu més detalls tècnics d'aquest projecte, o voleu desenvolupar el vostre propi projecte relacionat amb l'astronomia, poseu-vos en contacte amb nosaltres..

Teaser Cosmos Mataró 2022

19 d’oct. 2022, 8:47 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 19 d’oct. 2022, 9:10 ]

Estrenem un petit vídeo promocional fet amb intel·ligència artificial, que inclou una impressionant imatge del nostre company Carlos Uriarte dels coneguts Pilars de la Creació.

d


Curs online d'iniciació a l'astronomia 2022 bloc II

10 d’oct. 2022, 6:17 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 10 d’oct. 2022, 7:46 ]

Cosmos, Grup d'astronomia de Mataró, et convida al segon bloc del Curs d'iniciació a l'astronomia 2022 que pots gaudir des de casa teva.

Enguany, el curs es compon de tres blocs de quatre sessions cadascun, sempre amb la darrera sessió pràctica presencial amb telescopis. Al llarg de cada sessió, aprofundirem en aspectes de l'astronomia que aniran de la història a l'orientació per les estrelles i l'ús pràctic de petits telescopis, cosmologia, etc. fent servir u n mètode didàctic basat a la discussió entre els assistents, fomentat el diàleg sobre els temes tractats, i convertint cadascú en un mestre.

Curs exclusiu y gratuït per a socis
Si encara no ho ets, aquesta és una bona oportunitat per a unir-te a nosaltres per només 15 euros cada trimestre, i ajudar-nos a la difusió de l'astronomia. Donar-te d'alta és molt senzill. Truca'ns i t'inscriurem per telèfon.


Fitxa d'activitat

Curs online d'iniciació a l'astronomia 2022 bloc II
Cosmos grup d'astronomia de Mataró
info@cosmosmataro.org
+34 629751771
Sessions en linea
Dimarts 18 i 25 d'octubre, 1 de novembre de 19 a 20h

Sessió presencial a l'observatori del carrer Bonaire, 25, àtic
Dissabte 12 de novembre de 19 a 21h

Preu: gratis i exclusiu per a socis. Inscripció prèvia necessària.
Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.


CURS ONLINE D'INICIACIÓ A L'ASTRONOMIA 2022 bloc II

Programa

Sessió 1 Dimarts, 18 d'octubre, 19 hores
Espai i temps - Diego Rodríguez
  • Sistema internacional de referencia celeste i terrestre (IERS)
  • Escales de temps (UT1, UTC, TAI, TT)
Sessió 2 Dimarts, 25 d'octubre, 19 hores
Fotografia - Carlos Uriarte
  • Astrofotografia de cel profund i paisatges
Sessió 3 Dimarts, 1 de novembre, 19 hores
Futur - Toni Marzoa
  • Astrofisica
  • Cosmologia
Sessió 4 Dissabte, 12 de novembre, 19 hores
Observació amb telescopi a Cosmos Mataró
  • Orientació nocturna
  • Objectes a l'abast dels nostres telescopis

Observació pública: Júpiter en oposició 2022

30 de set. 2022, 7:44 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 30 de set. 2022, 7:57 ]

Durant una oposició, Jupiter s'apropa a la Terra més que mai durant tot l'any. A més, el Sol es troba al altra costat de la esfera celeste, cosa que afavoreix la seva observació. Avui probarem de veure'l amb el nostre telescopi!

Enguany, l'oposició de Júpiter va caure el 26 de setembre, no queda gaire lluny de la data escollida per fer aquesta observació. L'aproximació màxima a una distància de 3,9526 UA es va produir un dia abans, a més o menys la mateixa distància que es va acostar a la Terra l'octubre de 1963, i des de llavors no hi ha hagut aproximacions tan properes. Intentarem veure les sortides de la Gran Taca Vermella i Ganimedes des d'ombra del gegant gasos a les 22:55h. A més, com sempre, veurem altres objectes d'interès.

Consulteu www.cosmosmataro.org, a @cosmosmataro en Facebook i Twitter, @cosmosmataro_ en Instagram o bé trucant al +34 629751771 per a més informació. Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Observació publica: Oposició de Júpiter
Didac Sánchez
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dissabte,1 d'octubre del 2022 a les 22:00 hores.

Activitat gratuïta. Aforament limitat. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.

Breu història de les nanes blanques de Gaia

16 de set. 2022, 0:12 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 29 de nov. 2022, 4:27 ]

A la reunió científica de la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA) que va tenir lloc a principis de setembre a Tenerife, el nostre company Toni Marzoa va presentar amb Santiago Torres i Alberto Rebassa-Mansergas el seu Treball de fi de màster en astronomia sobre l'evolució de la població de nanes blanques a la nostra galàxia. Aquest estudi ha estat possible mitjançant dades aportades per la missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) Gaia.

Una nana blanca és un romanent estel·lar que es genera quan una estrella de massa semblant al nostre Sol ha esgotat el seu combustible nuclear. És una etapa de l'evolució estel·lar que travessarà el 97% de les estrelles que es coneixen, incloent-hi el Sol. Les nanes blanques són, juntament amb les nanes roges, les estrelles més abundants a l'Univers.

Gaia ha proporcionat una gran quantitat d'informació valuosa sobre la nostra galàxia, amb dades astromètriques i fotomètriques precises de prop de 360.000 nanes blanques. Aquesta excel·lent informació ens permeten construir un diagrama precís de la distribució de color i magnitud de la nostra població de nanes blanques, veritables empremtes de la història del nostre propi entorn. L'ús de metodologies ja provades per derivar la història de formació de les galàxies es pot aplicar també a la població de nanes blanques del nostre veïnat solar. En aquest treball, Toni i els seus col·legues presentem els primers resultats d'aquesta metodologia, que podeu llegir directament aquí.

Toni es membre de la junta directiva de Cosmos Mataró i ponent freqüent als cursos d'introducció a l'astronomia. Enhorabona, company!

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari

Sortida d'observació Perseids 2022

12 d’ag. 2022, 1:06 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 12 d’ag. 2022, 1:14 ]

Cosmos Mataró us proposa enguany observar alguns dels Perseids des de Can Bruguera, a la cornisa de Mataró. Aquesta sortida es va haver de cancel·lar l'any passat pel risc d'incendi.

El problema aquest any serà però la lluna plena, que ens enlluernarà tot el cel. A més, el màxim hauria d'ocórrer a la matinada De tota manera, segur que veurem alguns!

Podeu venir amb cadires de camping, els vostres binocles o un petit telescopi per gaudir del cel. Durant l'observació farem una petita xerrada sobre aquesta i d'altres pluges d'estels.

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari

Creu de Planells, Can Bruguera


Fitxa d'activitat

Sortida d'observació Perseids 2022
Diego Rodríguez, Juan Carlos Verde
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró
Telèfon: +34 629751771 info@cosmosmataro.org
Divendres, 12 d'agost del 2022, 23 hores

Activitat gratuïta. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.
Coloquio: Detección de meteoros por radio, con Enric Fraile (SOMYCE/RCLS)

5 de jul. 2022, 4:54 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 9 de jul. 2022, 0:35 ]

La detección de meteoros tiene una larga tradición entre los aficionados en España, de la que hoy son herederas entidades como la Red de Detección de Bólidos y Meteoros de la UMA y la SMA (MeteoroSMA) dirigida por Alberto Castellón, la Red Española de Investigación sobre Bólidos y Meteoritos (SPMN) del Dr. Josep Maria Trigo o la Sociedad de Observadores de Meteoros y Cometas de España (SOMYCE) a la que pertenece Enric Fraile Algeciras, nuestro invitado en este coloquio. En este caso, nos centraremos en las posibilidades que el uso de receptores radio de bajo coste abren a la observación de estos fenómenos, campo del que Enric es una autoridad.

A modo de breve presentación, diremos que Enric obtuvo en 1994 el Máster en Telecomunicaciones en el Institut d´educació Continua de la Universitat Pompeu Fabra. En su dilatada trayectoria profesional ha ocupado puestos de responsabilidad en diferentes empresas de telecomunicaciones y consultoría, entre los que destaca su papel como fundador de empresas como Merak Telecomunicacions i Sistemes o Nadir Ingeniería Sistemas Móviles, de la que ahora es Consejero Delegado. También ha desarrollado tareas como business angel, asesorando y participando en la creación de empresas tecnológicas, además de una extensa labor docente en varias universidades en el área de telecomunicaciones móviles. También ha publicado diversos artículos sobre la investigación en Meteor Burst Communications, sistema de comunicación que se ha convertido en una de sus principales aficiones. Su experiencia en este campo es reconocida como asesor científico y director de las comisiones de radio de la SOMYCE.

Al coloquio, al que se podrá asistir a través de nuestro canal en YouTube, asistirán también representantes de diversas instituciones en el ámbito de la divulgación astronómica.

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.


<

Fitxa d'activitat

Coloquio: Detección de meteoros por radio, con Enric Fraile (SOMYCE/RCLS)
Producción, Diego Rodríguez
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró

Jueves 7 julio del 2022 a partir de las 19h CET en el canal de YouTube de Cosmos Mataró

Les Santes 2022: Oh, Saturn! Per fi ens retrobem!

14 de juny 2022, 10:21 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 16 de juny 2022, 12:11 ]

Les Santes és la festa major de Mataró. Recordem les santes Semproniana i Juliana i celebrem la nostra cultura. Cosmos Mataró hi participa anualment obrint les seves portes i portant els seus telescopis arreu de la ciutat per oferir una activitat que es coneix tradicionalment com el Cel de les Santes.

Enguany, us convidem a visitar el nostre observatori per a fer un cop d'ull al gegant dels anells, Saturn, sortint per darrere de la nostra estimada esglesia de Santa Anna.

Vine a gaudir amb nosaltres d'una observació gratuïta i oberta a tothom al centre de Mataró per gaudir de la teva Festa Major! 

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari

Fitxa d'activitat

Observació publica Les Santes 2022: Oh, Saturn! Per fi ens retrobem!
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
info@cosmosmataro.org
Amb el suport de la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró

Dijous, 28 de juliol del 2022 a partir de les 22:30 hores.

Aforament limitat · Activitat gratuïta · La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps. Consulteu www.cosmosmataro.org, a @cosmosmataro en Facebook i Twitter, o trucant al +34 629751771 per més informació.


1-10 of 455