Portada‎ > ‎

Noticies


XV Jornades Científiques de Mataró

5 d’abr. 2018, 23:45 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 5 d’abr. 2018, 23:48 ]

El dissabte, 7 d'abril del 2018, i dins del marc de les XV Jornades científiques de Mataró, Cosmos serà present a la Plaça Santa Anna de 18:00 a 20:00 hores per donar a conèixer la nostra entitat, juntament amb Aigües de Mataró, LAC, Escola de Natura del Corredor, Consorci per al tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, la Delegació de Serralada Litoral Central de la Institució Catalana d'Història Natural i Som Energia.

Veniu a gaudir de la ciència amb nosaltres

Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.

Fitxa d'activitat

XV Jornades científiques de Mataró - La Fira de la Llum
organitza
Ajuntament de Mataró
amb del suport de
Cosmos, Grup d'Astronomia de Mataró
Plaça de Santa Anna, Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Dissabte, 7 de març del 2018 de 18:00 a 20:00 hores

Activitat gratuïta.


Cicle de conferències: Les noves fronteres de l'astrofísica

31 de març 2018, 9:00 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 6 d’abr. 2018, 5:41 ]

CosmoCaixa ens convida a l'inauguració el proper dimecres 4 d’abril a les 19h de l'exposició La bellesa de l'univers, amb les obres «Anys Llum», d'Eugènia Balcells, i «Altres Mons», del fotògraf i cineasta Michael Benson, que donarà el tret de sortida al cicle de conferencies Les noves fronteres de l'astrofísica, on quatre experts ens explicaran els últims descobriments.

A més, Cosmos Mataró farà una visita guiada a l'exposició en una data a concretar.

Si voleu assistir amb nosaltres a alguna d'aquestes conferencies o la visita, poseu-vos en contacte amb nosaltres a info@cosmosmataro.org, o si voleu anar independentment, escriviu a icosmocaixa@magmacultura.net.


Organitza


El cel en tres minutos: Abril 2018

25 de març 2018, 14:00 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 26 de març 2018, 2:48 ]

Al mes d'abril tenim Júpiter ben situat a mitjanit, i Mart i Saturn també comencen a apropar-se a la seva oposició amb varis apropaments amb la Lluna, però el rei indiscutible al cel torna a ser Mercuri.Dilluns, 2 ✦✦✧
Apropament a mitjanit de Mart i Saturn, a tan sols 1º l'un de l'altra. De vegades, s'anomenen Conjuncions a aquests apropaments, encara que Conjunció es refereix específicament al fet de que dos objectes comparteixin la mateixa Ascensió recta.

🌑 Dilluns, 16
Lluna nova.

Diumenge, 22 ✦✧✧
Avui i demà son els millors moments per gaudir d'una de les pluges d'estels —amb els Perseids, els Leònids i els Quadràntids— més importants de l'any: els Lirids, que semblen brollar a la constel·lació de Lira. El nombre de meteors per hora té una mitjana de 18, si bé en ocasions s'arriba fins a 200. És per aquesta raó que els experts qualifiquen aquesta pluja d'«impredictible». Els meteors d'aquesta pluja acostumen a ser brillants i passen a una velocitat moderada, entrant a l'atmosfera de la Terra a uns 49 quilòmetres per segon o, el que és el mateix, a 175.000 quilòmetres per hora. La pluja es fa visible en una primera presa de contacte amb l'atmosfera a 100 quilòmetres d'altura i sol desaparèixer quan els meteors arriben als 50 quilòmetres d'altura. Depenent de la mida i la massa, el meteor es podrà acostar més o menys a la superfície de la Terra abans de desintegrar-se.

Diumenge, 29 ✦✦✧
Mercuri es troba a la seva major elongació a l'oest, sent visible al mati abans de la sortida del Sol. De la mateixa manera que quan es trobava a la seva major elongació a l'est al passat mes de març, la major elongació es un bon moment per la seva observació. De tota manera, encara que aquesta separació sempre arribarà com a màxim als 28º, depenent de la inclinació relativa entre les òrbites de la Terra i Mercuri aquesta separació es produirà a més o menys alçada sobre l'horitzó. A la data d'avui, l'inclinació relativa es només de 28º a l'horitzó Est durant la sortida del Sol, per la qual cosa encara que es troba a la seva màxima elongació, Mercuri sols pujarà fins a 8º en aquest moment, comparat amb els 17º d'altura que va assolir durant la posta de Sol del 15 de març. En general, a l'hemisferi nord Mercuri apareix més favorablement al cel del capvespre al voltant de l'equinocci de primavera, i més favorablement al cel del matí al voltant de l'equinocci de tardor.

🌕 Dilluns, 30
Lluna plena.

Res més per aquest mes. Gaudiu del cel nocturn i no marxeu al llit sense saber una cosa més. Fins al proper mes!

Mapas del cielo

Pulsando en los enlaces podéis abrir una nueva ventana mostrando un mapa detallado del cielo del mes que incluye una lista de objetos destacables. También están disponibles mapas del cielo en este momento generados externamente por diversos servicios.


Per a compilar aquesta secció, em fet servir Mobile Observatorym; www.heavens-above.com, in-the-sky.org. i el programa Stellarium, entre d'altres.
Els caràcters de la lluna ha estat extrets de www.fileformat.info.

Feu els vostres comentaris o suggeriments a info@cosmosmataro.org.

Caída a la Tierra de la Tiangong-1

23 de març 2018, 2:40 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 26 de març 2018, 4:58 ]

Según las predicciones de la Agencia Espacial Europea (ESA), la estación china Tiangong-1 (天宫一号, «Palacio Celestial 1») caerá en la Tierra entre el 30 de marzo y el 6 de abril del 2018 en algún punto situado entre las latitudes 42,8 grados Norte y Sur, aunque con una probabilidad mayor en los extremos, donde la Tierra gira más lentamente bajo su trayectoria.

Esto coloca casi toda la península ibérica en la zona de riesgo.
En la tabla calculada el 23 de marzo se muestran los pases entre los días 31 de marzo y 9 de abril de la Tiangong-1 cercanos a la vertical de Mataró, calculados en el caso de que no se produjera su reentrada.

Se observa que entre los días 2 y 6 estos pases se producirían además con el sol iluminando la nave espacial mientras que en Mataró aún es noche cerrada, haciendo posible su observación visual incluso si no se produce la reentrada.

Las horas previstas de los pases se verán afectadas por la progresiva reducción de la velocidad orbital de la estación, desconocida en estos momentos, por lo que se recomienda consultar los horarios más actualizados antes de planificar una observación.

Cálculos realizados en www.heavens-above.com.

Viu el Cosmos! Steven Hawking, és clar!

21 de març 2018, 14:01 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 25 de març 2018, 3:35 ]

Viu el Cosmos! el vostre espai astronòmic a la ràdio, us convida a parlar de l'actualitat del cel, repassant les principals efemèrides i activitats a casa nostra de la ma d'en Carles i Paul Diego Rodríguez.

Aquest mes parlem de la figura del recentment desaparegut físic britànic Steven Hawking i de la seva contribució a la comprensió dels forats negres i del destí de l'univers, és clar!

Com sempre atendrem les vostres trucades en directe, donarem un repàs a les principals efemèrides visibles des de casa nostra i us contarem quines activitats tenim a l'agenda per a les properes setmanes.

Viu el cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Viu el Cosmos! a Mataró Ràdio
Presenta Maria Lluïsa Aranaz
amb Carles Paul i Diego Rodríguez
Dirigit per Diego Rodríguez
Produït per Carme Ruiz León

Programació: Darrers dijous de mes a les 9:30 hores a la freqüència 89,3 FM, per internet o al TDT.
Propera emissió: 22 de març del 2018.

Telèfon de participació en directe: +34  935 361 313
info@cosmosmataro.org

Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Amb el suport de Mataró Ràdio

El cel en tres minuts: Març 2018

21 de març 2018, 13:49 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 28 de març 2018, 0:33 ]

Arriba primavera! Venus serà visible després de la posta de Sol, mentre que Mart i Saturn ho seran a l'alba. Júpiter també serà visible a l'alba al començament de l'estació, passant a ser visible tota la nit al mes de maig.

Durant la primavera de 2018 no es produiran eclipsis de Sol o de Lluna.🌕 Divendres, 2 ✦✧✧
Lluna plena.

Dijous, 15 ✦✦✧
Aquest es el millor moment per veure el planeta Mercuri al 2018. La raó es que es troba a la seva màxima separació aparent del Sol i a més, l'eclíptica —el camí aparent del Sol a través del cel que els planetes segueixen de prop— fa un angle pronunciat a l'horitzó occidental després del capvespre. L'elongació de Mercuri respecte al Sol es tradueix per tant en altitud. I per fer encara més fàcil la seva visibilitat, Mercuri és a prop de Venus. El planeta més proper a la Terra brilla amb una magnitud -3,9 i es destaca al cel occidental quan es posa el Sol. Localitzeu-lo i trobar Mercuri al seu costat serà molt senzill. Els dos queden en un sol camp als binoculars durant les primeres tres setmanes de març.

🌑 Dissabte, 17
Lluna nova. Bon moment per mirar objectes febles, com ara galàxies, nebuloses o cúmuls d'estrelles. En particular, per fer una Marató Messier, intentant veure en una sola nit tants com es pugui dels 110 objectes catalogats pel astrònom francès al segle XVIII.

Dimarts, 20 ✦✦✧
Comença la primavera a les 17 hores i 15 minuts. Aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el 21 de juny amb el començament de l'estiu.

Diumenge, 25
L'horari d'estiu comença l'últim diumenge de març, com preveu la normativa oficial. A les 2 de la matinada avançarem el rellotge fins a les 3. Aquest dia per tant tindrà oficialment una hora menys!

🌕 Dissabte, 31
Lluna plena.

Nada más por este mes.

Mapas del cielo

Pulsando en los enlaces podéis abrir una nueva ventana mostrando un mapa detallado del cielo del mes que incluye una lista de objetos destacables. También está disponible un mapa del cielo en este momento generado por un programa de Dirk Matussek.


Per a compilar aquesta secció, em fet servir Mobile Observatorym; www.heavens-above.com i el programa Stellarium, entre d'altres.
Els caràcters de la lluna ha estat extrets de www.fileformat.info.

Feu els vostres comentaris o suggeriments a info@cosmosmataro.org.

Cap de setmana astronòmic a Albanyà 2018

12 de març 2018, 10:09 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 12 de març 2018, 10:37 ]

Amb motiu del dia Mundial de l'astronomia el Camping Bassegoda Park organitza un seguir d'activitats astronòmiques totalment gratuïtes pels socis de Cosmos.

Tambè disposem de preus especials per l'allotjamen al camping de Bassegoda Park. Si voleu venir, poseu-vos en contacte amb nosaltres el més aviat possible.

Progama d'activitats

Els ponents i les visites venen des de tots els indrets de l’Estat Espanyol, com a cortesía cap a ells, l’event es farà en Castellà.

Divendres 20 d’Abril de 2018

20:30 Inauguracó de La Sala de les Constel.lacions per Joan Fàbregas, Alcalde d’Albanyà. LLoc: Sala de les constelacions.
20:40-21:00 Benvinguda per Juan Carlos Casado i Pere Guerra. LLoc: Sala de les constelacions.
21:00-21:45 L’origen de l’univers, per Dr. Jose Alberto Rubiño. LLoc: Sala de les constelacions www.iac.es/galeria/jalberto/.
22:00-23:00 Pica-pica astronòmic. LLoc: Restaurant Agummas.
23:00-00:30 Observació sota les estrelles amb telescopis a càrreg de les associacions. LLoc: Camp de l’Illa.

Dissabte 21 d’Abril de 2018

10:00-10:30 Creació de craters llunars pels més petits. LLoc: Pequepark
11:00-11:30 Activitat pels més petits, com crear un coet per anar a la lluna. LLoc: Sala de les constelacions
11:00-12:30 Bateig Solar, experiments i experiències amb el Sol. LLoc: Observatori Astronòmic Albanyà
16:00-17:00 Exposició de telescopis astronòmics a càrreg de Telescopio Mania. LLoc: Sala de jocs.
18:30-19:00 La importància de l’Astronomia (Ángel Gomez, Director de la revista Astronomia). LLoc: Sala de les constelacions.
19:00-20:00 Piràmides y estrellas (Dr. Juan Antonio Belmonte, arqueastrònom). LLoc: Sala de les constelacions.
21:30-23:00 Final de la Copa del Rei de futbol LLoc: Restaurant Agummàs
23:00-0:00 Bateig Astronòmic. LLoc: Observatori Astronòmic Albanyà.

Diumenge 22 d’Abril

11:00-12:00 Sessió en el planetari astròmic (6m diàmetre, 3 d’altura). LLoc: Sala de jocs
12:00-13:00 Exposició de meteorits a càrreg de Litos.net LLoc: Sala de les constelacions. (Pendent de confirmar).
12:30-13:30 Bateig Solar LLoc: Observatori Astronòmic Albanyà


 

Aster fa 70 anys!

10 de març 2018, 23:35 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 10 de març 2018, 23:51 ]

Amb un senzill acte a la sala Àgora de CosmoCaixa, Aster va celebrar ahir el seu 70 aniversari. No van faltar amics com ara el doctor Trigo, Ramón Naves i molts altres, a més de la nostra pròpia entitat com un més dels molts fills que Aster va tenir al difícil panorama associacionista a l'Espanya de la Postguerra, encara que d'un especialment longeu: Aquest any Cosmos compleix 60 anys!

Durant les xerrades per part dels darrers tres presidents d'Aster, hem tingut un sentit record per figures com la del seu fundador, Ernest Guille i Moliné, la del científic i divulgador recentment desaparegut Jorge Wagensberg, o de l'insigne Josep Comas i Solà, que gracies als esforços de gent de Aster i altres aviat tindrà per fi el seu espai a Villa Urania.

Per molts anys, Aster!

Viu el Cosmos! L'univers de cap per avall

4 de març 2018, 8:17 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 4 de març 2018, 8:35 ]

Viu el Cosmos! el vostre espai astronòmic a la ràdio, us convida a parlar de l'actualitat del cel, repassant les principals efemèrides i activitats a casa nostra de la ma d'en Carles i Paul Diego Rodríguez.

Aquest mes parlem de les paradoxes a les teories actuals sobre l'univers, superforats negres i cotxes que es llancen cap a mart.

Com sempre atendrem les vostres trucades en directe, donarem un repàs a les principals efemèrides visibles des de casa nostra i us contarem quines activitats tenim a l'agenda per a les properes setmanes.

Viu el cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Viu el Cosmos! a Mataró Ràdio
Presenta Maria Lluïsa Aranaz
amb Carles Paul i Diego Rodríguez
Dirigit per Diego Rodríguez
Produït per Carme Ruiz León

Programació: Darrers dijous de mes a les 9:30 hores a la freqüència 89,3 FM, per internet o al TDT.
Propera emissió: 22 de febrer del 2018.

Telèfon de participació en directe: +34  935 361 313
info@cosmosmataro.org

Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Amb el suport de Mataró Ràdio

Conferència i observació: Mirant en el temps

20 de febr. 2018, 8:13 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 13 de març 2018, 9:36 ]

© Juan Carlos Casado
L'univers, la matèria i la vida estan, inexorablement, sotmesos als designis del pas del temps. Però què és realment el temps? Com ha evolucionat la Terra amb el temps i com s'ho fan els éssers vius per comptar-lo? La resposta a aquestes i altres preguntes les trobareu al cicle de conferències i sortides Tempus fugit.

Cosmos us convida a participar oferint-vos una xerrada i observació astronómica des de la nostra seu per experimentar el que vol dir mirar cap enrere en el temps. Si tot va bé, ens allunyaremt més de dos millions d'anys.

Ep! No patiu: tornarem a casa a temps per sopar!

En finalitzar, es lliurarà certificat d’assistència als inscrits que acreditin haver participat en un mínim de sis conferències i dues sortides. Aquestes persones també rebran gratuïtament un exemplar del volum 29 de la revista científica L’Atzavara (any 2019), monogràfic entorn els temes tractats en aquest seminari.


Programa del Seminari

Del 27 de febrer al 24 de març Sala d'actes de Can Palauet
Carrer d’en Palau, 32,08301 Mataró tel. 937 582 101 canpalauet@ajmataro.cat
Dimarts, dia 27 de febrer CONFERÈNCIA: El temps no és el que sembla.
A càrrec de Eduard Salvador. Facultat de Física (UB)
Divendres, dia 2 de març SORTIDA: Mirant en el temps.
A càrrec de Diego Rodríguez. COSMOS, grup d'astronomia de Mataró. De 19 a 21 h, observació astronòmica
Carrer Bonaire, 25 àtic – Mataró
Dissabte, dia 10 de març SORTIDA: Comptant el temps a la Natura.
A càrrec de Francesc Sabater (UB) i Marcos Fernàndez de PLECO (Universitat d'Anvers) De 9 a 12 h, sortida naturalista al litoral de Mataró. Punt de trobada: a les 9h al Passeig Marítim, 92 – Mataró
Dimarts, dia 13 de març CONFERÈNCIA: Temps i cultura: els orígens de la idea de temps a Occident.
A càrrec de Francis Garcia Collado. Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i Universitat Internacional de Catalunya.
Dimecres, dia 14 de març CONFERÈNCIA: Els ritmes circadiaris a les persones i les seves implicacions en la salut.
A càrrec de Trinitat Cambras. Facultat de Farmàcia (UB)
 
Dijous, dia 15 de març CONFERÈNCIA: Medicina regenerativa per a una població envellida: és el moment?
A càrrec de Joaquim Vives. Servei de Teràpia Cel·lular (Banc de Sang i Teixits)
Dimarts, dia 20 de març CONFERÈNCIA: Les migracions d'ocells; entre el temps i l'espai.
A càrrec de Xavier Ferrer. Facultat de Biologia (UB)
Dimecres, dia 21 de març CONFERÈNCIA: El temps geològic, les memòries de la Terra.
A càrrec de Olga Margalef. Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals (CREAF)
Dijous, dia 22 de març CONFERÈNCIA: El rellotge circadià i les plantes.
A càrrec de Lluïsa Moysset. Facultat de Biologia (UB)
Dissabte, dia 24 març SORTIDA: Quants milions d'anys calen per formar una muntanya?
A càrrec de Olga Margalef. Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals (CREAF) De 10 a 13 h, sortida geològica a Montserrat. Punt de trobada: a les 9:45 h al pàrquing dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya – Olesa de MontserratFitxa d'activitat

Conferència i observació: Mirant en el temps
Dintre del cicle del seminari Tempus Fugit 2018
Organitzat per la delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN) i Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró
Colabora: Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic, Mataró
Telèfon: +34 629751771
info@cosmosmataro.org
Divendres, 2 de març del 2018 de 19 a 21 hores.
ATENCIÓ: Posposat per mal temps.

NOVA DATA

Divendres, 16 de març del 2018 de 19 a 21 hores

Preu: Gratuït. Places limitades.

1-10 of 257