Portada‎ > ‎Activitats‎ > ‎

Breu història de les nanes blanques de Gaia

16 de set. 2022, 0:12 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 29 de nov. 2022, 4:27 ]

A la reunió científica de la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA) que va tenir lloc a principis de setembre a Tenerife, el nostre company Toni Marzoa va presentar amb Santiago Torres i Alberto Rebassa-Mansergas el seu Treball de fi de màster en astronomia sobre l'evolució de la població de nanes blanques a la nostra galàxia. Aquest estudi ha estat possible mitjançant dades aportades per la missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) Gaia.

Una nana blanca és un romanent estel·lar que es genera quan una estrella de massa semblant al nostre Sol ha esgotat el seu combustible nuclear. És una etapa de l'evolució estel·lar que travessarà el 97% de les estrelles que es coneixen, incloent-hi el Sol. Les nanes blanques són, juntament amb les nanes roges, les estrelles més abundants a l'Univers.

Gaia ha proporcionat una gran quantitat d'informació valuosa sobre la nostra galàxia, amb dades astromètriques i fotomètriques precises de prop de 360.000 nanes blanques. Aquesta excel·lent informació ens permeten construir un diagrama precís de la distribució de color i magnitud de la nostra població de nanes blanques, veritables empremtes de la història del nostre propi entorn. L'ús de metodologies ja provades per derivar la història de formació de les galàxies es pot aplicar també a la població de nanes blanques del nostre veïnat solar. En aquest treball, Toni i els seus col·legues presentem els primers resultats d'aquesta metodologia, que podeu llegir directament aquí.

Toni es membre de la junta directiva de Cosmos Mataró i ponent freqüent als cursos d'introducció a l'astronomia. Enhorabona, company!

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari