Portada‎ > ‎Activitats‎ > ‎

Com observar Les Perseides 2015

12 d’ag. 2015, 7:50 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 14 d’ag. 2015, 1:41 per Cosmos Mataró ]
Simulació del cel feta amb Stellarium
Les nits d'agost son dominades per la famosa pluja de meteors de els o les (no hi ha acord sobre el seu sexe) Perseides —també anomenades Llàgrimes de Sant Llorenç a les regions on es celebra aquest sant— que durant el Dijous 13 d'agost semblaran brollar a un ritme de més de cent cada hora de els voltants de la constel·lació de Perseu.

No és la més forta encara que sí la pluja més popular degut a l'època a la que cada any es presenta. En realitat, es tracta de les restes que el cometa 109P / Swift-Tuttle va deixant al llarg de la seva òrbita de 135 anys al voltant del sol, i que s'incineren en ser escombrats per l'atmosfera de la Terra. Any Aquest, el seu observació es veurà més afavorida per l'absència de la Lluna, que serà nova el divendres, 14.

Malgrat això, enguany les condicions meteorològiques no semblen bones a Mataró per organitzar una observació pública, però us donem alguns consells per si teniu sort i podeu gaudir d'un tros de cel net.


INSTRUCCIONS

 1. Cap a la mitjanit del dimecres 12 d'agost al dijous, o del dijous, 13  al divendres, busquem un lloc obscur i sense obstacles que ens impedeixin veure el cel cap al nord est, es a dir, deixant el lloc per on surt el Sol a la nostra dreta.
 2. Busqueu la constel·lació de Cassiopea cap al Nord Est. Es molt fàcil de reconèixer al dalt del cel com un lletra W fent voltes en torn a la estrella polar. Ens fixarem en la seva estrella més brillant, a la dreta de la W, β Cassiopeiae anomenada Caph. Freqüentment s'usa com a un indicador aproximat del temps sideri perquè és molt pròxima a l'ascensió recta zero hores i per això es pot traçar una línia que passa per Polaris i Caph que és molt propera al punt equinoccial.Al mes d'agost tenim que esperar fins la mitjanit per veure Cassiopea una mica a dalt. 
 3. I encara mes en aquest cas perquè tenim que localitzar una altra estrella, la més brillant de la constel·lació de Perseu anomenada Mirphak. Es troba a un pam i mig (uns 30 graus) per sota de Caph.
 4. Doncs bé, podeu localitzar el punt radiant de Les Perseides a la part baixa d'aquesta línia imaginaria
 5. Ah, no oblideu demanar un desig per cada estrella que vegeu caure!


 6. Perseides

  Màxim 13 d'agost a les 13 hores CET

  Perseides (PER)
  ZHR=100
  Velocitat=60,4km/s (ràpid)
  Radiant: RA=3,2h/48° Dec=57,9° (J2000) a la constel·lació Cassiopeia/Cas
  Longitud Solar=140.2° (J2000)
  Pluja activa del 17 de juliol al 24 d'agost