Portada‎ > ‎Activitats‎ > ‎

El cel en tres minuts: Juny 2015

28 de maig 2015, 9:09 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 30 de juny 2015, 14:38 per Cosmos Mataró ]

Principals efemèrides visibles des de Mataró al mes de juny del 2015


El Triangle d'Estiu és un asterisme (o seudoconstelació) que dibuixa un triangle imaginari en l'hemisferi nord de l'esfera celeste; els seus vèrtexs són les estrelles Altair, Deneb i Vega, i connecta les constel·lacions d'Aquila, Cygnus i Lyra, repectivament. Aquest asterisme va ser traçat a la fi dels anys vint per l'astrònom i divulgador Oswald Thomas qui es referia a aquests estels com el “Gran Triangle”, i en 1934 va passar a cridar-se el Triangle d'estiu.

És juny. L'estiu ja està aquí! 

I per demostrar-ho, atenció matiners, el dilluns 15 tindrem el clarejar més primerenc de l'any: el Sol sortirà a les 6:15 hores; el vesprejar més tardà, per la seva banda, es produirà el dissabte, 27, quan el Sol es posi a les 21:28 hores. 

Però serà entre aquestes dues dates, el diumenge, 21, a les 18:38 hores, quan es produeixi el veritable inici de l'estiu: el solstici. En aquest dia, el més llarg de l'any, el Sol discorrerà més alt en el cel que en cap altra època, projectant també les ombres més curtes! L'estiu durarà 93 dies i 15 hores, i acabarà el 23 de setembre amb el començament de la tardor. 

Al cel, el Triangle d'Estiu, el triangle imaginari que connecta les estrelles Altair, Deneb i Vega i que representa l'asterísme per excel·lència de l'època estival, ja és visible en fosquejar. 

El dimarts 2, tenim una magnifica Lluna Plena formant un triangle rectangle amb Saturn a dalt a uns 15 graus, i Antares, el cor de l'escorpí, a baix a la dreta a uns 10 graus. Recorda que 10 graus és la distància que separa en el cel el puny tancat d'un braç estès; i 15 graus, el puny d'un braç estès amb el polze i l'índex també estesos. La Lluna Nova, per la seva banda, es produeix el dimarts, 16. 

Mercuri arriba a la seva màxima separació aparent del Sol, o elongació, el dimecres 24 de juny, col·locant-se a més de 22º a la seva dreta, la qual cosa ho converteix en un brillant herald del Sol de magnitud 0,4. Però hauràs d'aixecar-te primerenc i mirar cap a llevant per veure-ho just abans que el Sol ho esborri amb els seus primers rajos. En els dies següents, la seva lluentor augmentarà a mesura que torni a aproximar-se al sol mostrant il·luminada una major proporció del seu disc. 

Abans, el dissabte 6 de juny també Venus arriba a la seva màxima elongació, més de 45º, però en aquest cas a l'esquerra del Sol. Bon moment per veure amb un petit telescopi la seva circumferència perfectament partida en dues per la llum solar en el cel vespertí de ponent, i brillant amb magnitud -4,4. 

Mart segueix invisible per la seva proximitat al Sol. Per exemple, el diumenge 14 de juny passarà a 37,2 segons d'arc del Sol, però per darrere des de la nostra perspectiva, i caldrà esperar fins a les matinades d'agost per veure-ho precedir al Sol en la seva sortida. No obstant això, serà llavors un objecte encara molt distant, a dues vegades i intervé la distància que separa la Terra del Sol. 

Júpiter segueix aproximant-se a Venus, amb el qual arribarà a la seva màxima aproximació aparent el primer de juliol; i Saturn es troba entre Scorpio i Lliura, mostrant una perspectiva perfecta dels seus anells fins i tot amb petits instruments.

Podeu veure aquí un mapa més detallat del cel del mes compilat pe nostre company Esteve Cortés.


Res més. Que gaudiu de cels nets i nits estelades!


Escolteu El cielo del mes: Junio 2015

El gadget que heu afegit no és vàlid

Per compilar aquesta secció, em fet servir www.calsky.com, www.heavens-above.com i el programa Stellarium, entre d'altres.