Portada‎ > ‎Activitats‎ > ‎

Observacio de l'eclipsi de Lluna total

15 de juny 2011, 1:16 publicada per Cosmos Grup d'Astronomia de Mataro   [ actualitzat el 8 d’ag. 2015, 4:09 per Diego Rodríguez ]
Mataró, 15 de juny de 2011. Aquest vespre s'ha produït un eclipsi total de Lluna del que gairebé s'han pogut veure totes les fases des de Catalunya. En particular quan cap a les 21.30 h la Lluna ha sortit per l'horitzó ja eclipsada i en un cel ennuvolat per la part per on sortia la Lluna.

El centre de l'eclipsi esdevingué a les 22.12 h, encara que, malauradament, els núvols no ens van permetre fer gaires observacions. A partir d'aquell moment, la Lluna s'ha anat progressivament sortint de l'ombra de la Terra fins que cap a les dotze de la nit, amb un cel ja completament serè, ja ha sortit completament i una hora més tard acabà la quasi inapreciable fase de penombra. 

Cosmos va convidar als seus socis a la nostra seu per tal de gaudir d'aquest fenomen, prendre fotografies i veure una retransmissió en viu des de el Parc Astronòmic Montsec, situat a la Vall d'Àger a la serra del Montsec, a www.parcastronomic.cat/live/.

Va ser un eclipsi interessant donat que la Lluna passa pràcticament pel centre de l'ombra de la Terra i pel fet que entrem en uns anys de "sequera" d'eclipsis. Els propers anys 2012 i 2013 només ens deixaran eclipsis parcials i penombrals visibles des de casa nostra. Havent d'esperar a setembre de 2015 per tornar-ne a observar un de total.

Esperem que hàgiu gaudit de l'eclipsi!

Foto: Ferran García.

Per mes informació sobre les nostres activitats, consulteu el nostre calendari