Portada‎ > ‎Activitats‎ > ‎

Viu el Cosmos! Encèlad, una lluna amb vida?

25 d’abr. 2017, 3:29 publicada per Diego Rodríguez   [ actualitzat el 25 d’abr. 2017, 4:35 ]
Viu el Cosmos!
el vostre espai astronòmic a la ràdio, us convida aquest mes d'abril a parlar dels indicis de vida a Encèlad, el satèl·lit de Saturn, descobert el 1789 per William Herschel, com sempre de la ma d'en Carles Paul.

A l'abril del 2014 es va confirmar l'existència d'un mar d'entre 7 i 10 km de profunditat en l'hemisferi sud del satèl·lit, en comprovar que en passar sobre el pol sud es produïa una anomalia gravitatòria que es detecta en observar variacions de trajectòria de la nau Cassinni, principalment canvis en la seva velocitat.

Aquestes variacions van revelar l'existència d'una massa de més densitat. A partir d'aquests estudis, s'ha suggerit que hi podria haver vida a Encèlad. Encèlad té un oceà subterrani amb un alt grau de salinitat i fumaroles hidrotermals al fons. L'energia i els minerals que deixen anar aquestes fumaroles podrien servir per a alimentar organismes. Es creu que les condicions ambientals en aquests oceans podrien ser similars a les que regnaven durant el període en el qual aparegué la vida a la Terra. S'ha proposat enviar una sonda a Encèlad per estudiar el plomall que emeten els guèisers del satèl·lit a la recerca d'indicis de vida, recollir-ne mostres i retornar-les a la Terra en una càpsula.

Com sempre, donarem també un repàs a les principals efemèrides visibles des de casa nostra i us contarem quines activitats tenim a l'agenda per a les properes setmanes.


Consulteu el article Encélado, una luna con vida al blog d'en Carles per saber més.

abcienciade


Viviu el cosmos amb Cosmos Mataró!


Fitxa d'activitat

Viu el Cosmos! a Mataró Ràdio
Presenta Maria Lluïsa Aranaz
amb Carles Paul i Diego Rodríguez
Dirigit per Diego Rodríguez
Produït per Jorge Heredia i Cristina Salad.
Programació: Cada mes a les 10 hores a la freqüència 89,3 FM, per internet o al TDT. Propera emissió: dijous, 27 d'abril del 2017.
Telèfon de participació en directe: +34  935 361 313
info@cosmosmataro.org

Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Amb el suport de Mataró Ràdio
Comments