Confèrencia: Navegant amb les estrelles

Fecha de publicación: Jun 26, 2015 4:48:8 PM

Recordeu que la vostra assistència es la nostra recompensa. No us perdeu aquesta activitat!

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Cosmos us convida a una xerrada sobre astronomia nàutica el proper divendres, 17 de juliol a càrrec del Capità de la Marina Mercant Agustí Martin i Mallofré, Doctor en Marina Civil i Comisari d´Avaries del Marine Survey. Durant aquesta xerrada es recorrerà la història de la navegació marítima basada en l'observació dels astres del cel, això és, utilitzant l'astronomia de posició, des dels inicis de la navegació en els quals deduir la latitud era més o menys senzill, fins a com es va solucionar el problema de la Longitud en el segle XVIII. Després veurem com els càlculs de navegació astronòmica varen evolucionar fins a mitjans del segle XX, donant pas a la situació per mitjans electrònics, però sense perdre de vista mai els astres que ens envolten. Mataró ha estat sempre una ciutat marinera, i Cosmos vol fer un tribut a aquesta tradició amb un seguit d'activitats astronòmiques relacionades amb el mar que inaugurem amb aquesta conferencia. 

 

Un recorregut per l'historia de l'astronomia nàutica

Capità Agustí Martin i MallofréVa estudiar el batxillerat i COU a l´escola de Santa Anna a Mataró. Després començà la carrera de Nàutica a la llavors Escola Oficial de Nàutica de Barcelona, avui Facultat, fent les pràctiques reglamentaries a bord dels vaixells Manuel Soto, Cabo Santa Clara, Guadalupe, Ciudad de Compostela i Cierzo. Al sortir Pilot de 2ª va embarcar a la Compañía Marítima del Nervión on va passar a ser Pilot de Primera i més tard Capità. Va navegar per aquest empresa14 anys seguits ocupant tots els càrrecs, des de oficial fins a capità en els vaixells Mar Mediterráneo, Mar Negro, Mar Cantábrico i Mar de Liguria, tot realitzant diferents rutes entre les que cal destacar les que unien Europa amb el Pacífic Sudamèrica. També navegà per l´Africa Oriental i Occidental, Sudamèrica Atlàntic i Nord-americà, sempre en rutes oceàniques.

Es, a més, soci fundador de Bricbarca - Centre d´estudis Nàutics de Vilassar de Mar, del que es president, havent contribuït a la recuperació i restauració del quillat Sant Ramon, barca de mitjana que te el seu port base al Port de Mataró.

Actualment el capità Martin es vicedegà de Relacions Institucionals i Promoció de la Facultat de Nàutica de Barcelona (UPC), on es professor de navegació i maniobra, a més de cap d´instructors dels simuladors de navegació.

Bibliografia: Diferents articles en la revistes: Singladures (Museu de la Marina - Vilassar de Mar), ARGOS (Museu Marítim), Exocetus Volitans (Associacío Gironina d´Amics de la Mar).

Llibres: Navegació costanera i Navegació Astronòmica (UPC), Oh Magnífic Vilassar! (Colecció Jaume Danus) i diferents treballs i conferències per jornades i congressos de navegació marítima.

Fitxa d'activitat

Conferència: Navegant amb les estrelles

Cap. Martin i Mallofré (UPC)

Cosmos, Grup d'Astronomia de Mataró

Carrer Bonaire, 25

Telèfon: +34 629751771

Divendres, 17 de juliol del 2015 a les 19:00 hores.

Activitat gratuïta.