El cel en tres minutos: Abril 2018

Fecha de publicación: Mar 25, 2018 9:0:3 PM

Dilluns, 2 ✦✦✧ Apropament a mitjanit de Mart i Saturn, a tan sols 1º l'un de l'altra. De vegades, s'anomenen Conjuncions a aquests apropaments, encara que Conjunció es refereix específicament al fet de que dos objectes comparteixin la mateixa Ascensió recta.

🌑 Dilluns, 16

Lluna nova.

Diumenge, 22 ✦✧✧

Avui i demà son els millors moments per gaudir d'una de les pluges d'estels —amb els Perseids, els Leònids i els Quadràntids— més importants de l'any: els Lirids, que semblen brollar a la constel·lació de Lira. El nombre de meteors per hora té una mitjana de 18, si bé en ocasions s'arriba fins a 200. És per aquesta raó que els experts qualifiquen aquesta pluja d'«impredictible». Els meteors d'aquesta pluja acostumen a ser brillants i passen a una velocitat moderada, entrant a l'atmosfera de la Terra a uns 49 quilòmetres per segon o, el que és el mateix, a 175.000 quilòmetres per hora. La pluja es fa visible en una primera presa de contacte amb l'atmosfera a 100 quilòmetres d'altura i sol desaparèixer quan els meteors arriben als 50 quilòmetres d'altura. Depenent de la mida i la massa, el meteor es podrà acostar més o menys a la superfície de la Terra abans de desintegrar-se.

Diumenge, 29 ✦✦✧

Mercuri es troba a la seva major elongació a l'oest, sent visible al mati abans de la sortida del Sol. De la mateixa manera que quan es trobava a la seva major elongació a l'est al passat mes de març, la major elongació es un bon moment per la seva observació. De tota manera, encara que aquesta separació sempre arribarà com a màxim als 28º, depenent de la inclinació relativa entre les òrbites de la Terra i Mercuri aquesta separació es produirà a més o menys alçada sobre l'horitzó. A la data d'avui, l'inclinació relativa es només de 28º a l'horitzó Est durant la sortida del Sol, per la qual cosa encara que es troba a la seva màxima elongació, Mercuri sols pujarà fins a 8º en aquest moment, comparat amb els 17º d'altura que va assolir durant la posta de Sol del 15 de març. En general, a l'hemisferi nord Mercuri apareix més favorablement al cel del capvespre al voltant de l'equinocci de primavera, i més favorablement al cel del matí al voltant de l'equinocci de tardor.

🌕 Dilluns, 30

Lluna plena.

Res més per aquest mes. Gaudiu del cel nocturn i no marxeu al llit sense saber una cosa més. Fins al proper mes!

Mapas del cielo

Pulsando en los enlaces podéis abrir una nueva ventana mostrando un mapa detallado del cielo del mes que incluye una lista de objetos destacables. También están disponibles mapas del cielo en este momento generados externamente por diversos servicios.

Per a compilar aquesta secció, em fet servir Mobile Observatory; www.heavens-above.com, in-the-sky.org. i el programa Stellarium, entre d'altres.

Els caràcters de la lluna ha estat extrets de www.fileformat.info.

Feu els vostres comentaris o suggeriments a info@cosmosmataro.org.

Al mes d'abril tenim Júpiter ben situat a mitjanit, i Mart i Saturn també comencen a apropar-se a la seva oposició amb varis apropaments amb la Lluna, però el rei indiscutible al cel torna a ser Mercuri.