El cel en tres minuts: Abril 2015

Fecha de publicación: Mar 26, 2015 10:26:22 AM

Principals efemèrides visibles des de Mataró al mes d'abril 2015

Comencem amb la Lluna plena el dissabte, 4 d'abril, eclipsada per la Terra cap al migdia, per la qual cosa l'eclipsi no es veurà a casa nostra.

Venus es visible abans de posar-se el Sol, i cap a mitjans de mes el veurem passar entre Aldebaran i Alcione, a la constelacio de Taurus.

Júpiter arriba a la seva màxima declinació Nord. Això vol dir que el veurem molt a dalt, a la constel·lació de Cancer i, desprès d'haver reculat cap a l'oest les darreres setmanes, el trobarem quasi bé aturat al cel abans de continuar la seva ruta cap a l'est. Aquest tipus de moviment cap endavant i enredera es dona cada vegada que la Terra avança a Júpiter en la seva òrbita al voltant del Sol, i es coneix com moviment retrògrad. Encara que molt curiós i amb significació pels astròlegs, es tracta d'un moviment aparent sobre la volta celeste sense major importància pels astrònoms.

Pel que fa a Saturn solament serà visible pels noctàmbuls perquè sortirà tard!

A més, tenim encara visible amb petits binocles el cometa C/2014 Q2 Lovejoy per sobre de Cassiopea, apropant-se al pol nord celeste.

Finalment, i per als que s'aixequen aviat, poden encara gaudir de la Nova Sagittarii 2015, visible amb petits binocles al asterisme de la Tetera abans de que surti el Sol, com podeu llegir a aquest article.

Podeu consultar aquí el cel a aquest moment.

Al mes d'abril del 2015, Júpiter es troba a la fi del seu recorregut retrògrad cap a l'oest i torna lentament al seu camí natural cap a l'est. Gràfica feta amb Cartes du Ciel.