El cel en tres minuts: Juny 2015

Fecha de publicación: May 28, 2015 4:9:25 PM

Principals efemèrides visibles des de Mataró al mes de juny del 2015

És juny. L'estiu ja està aquí! 

I per demostrar-ho, atenció matiners, el dilluns 15 tindrem el clarejar més primerenc de l'any: el Sol sortirà a les 6:15 hores; el vesprejar més tardà, per la seva banda, es produirà el dissabte, 27, quan el Sol es posi a les 21:28 hores. 

Però serà entre aquestes dues dates, el diumenge, 21, a les 18:38 hores, quan es produeixi el veritable inici de l'estiu: el solstici. En aquest dia, el més llarg de l'any, el Sol discorrerà més alt en el cel que en cap altra època, projectant també les ombres més curtes! L'estiu durarà 93 dies i 15 hores, i acabarà el 23 de setembre amb el començament de la tardor. 

Al cel, el Triangle d'Estiu, el triangle imaginari que connecta les estrelles Altair, Deneb i Vega i que representa l'asterísme per excel·lència de l'època estival, ja és visible en fosquejar. 

El dimarts 2, tenim una magnifica Lluna Plena formant un triangle rectangle amb Saturn a dalt a uns 15 graus, i Antares, el cor de l'escorpí, a baix a la dreta a uns 10 graus. Recorda que 10 graus és la distància que separa en el cel el puny tancat d'un braç estès; i 15 graus, el puny d'un braç estès amb el polze i l'índex també estesos. La Lluna Nova, per la seva banda, es produeix el dimarts, 16. 

Mercuri arriba a la seva màxima separació aparent del Sol, o elongació, el dimecres 24 de juny, col·locant-se a més de 22º a la seva dreta, la qual cosa ho converteix en un brillant herald del Sol de magnitud 0,4. Però hauràs d'aixecar-te primerenc i mirar cap a llevant per veure-ho just abans que el Sol ho esborri amb els seus primers rajos. En els dies següents, la seva lluentor augmentarà a mesura que torni a aproximar-se al sol mostrant il·luminada una major proporció del seu disc. 

Abans, el dissabte 6 de juny també Venus arriba a la seva màxima elongació, més de 45º, però en aquest cas a l'esquerra del Sol. Bon moment per veure amb un petit telescopi la seva circumferència perfectament partida en dues per la llum solar en el cel vespertí de ponent, i brillant amb magnitud -4,4. 

Mart segueix invisible per la seva proximitat al Sol. Per exemple, el diumenge 14 de juny passarà a 37,2 segons d'arc del Sol, però per darrere des de la nostra perspectiva, i caldrà esperar fins a les matinades d'agost per veure-ho precedir al Sol en la seva sortida. No obstant això, serà llavors un objecte encara molt distant, a dues vegades i intervé la distància que separa la Terra del Sol. 

Júpiter segueix aproximant-se a Venus, amb el qual arribarà a la seva màxima aproximació aparent el primer de juliol; i Saturn es troba entre Scorpio i Lliura, mostrant una perspectiva perfecta dels seus anells fins i tot amb petits instruments.

Podeu veure aquí un mapa més detallat del cel del mes compilat pe nostre company Esteve Cortés.

Res més. Que gaudiu de cels nets i nits estelades!

El Triangle d'Estiu és un asterisme (o seudoconstelació) que dibuixa un triangle imaginari en l'hemisferi nord de l'esfera celeste; els seus vèrtexs són les estrelles Altair, Deneb i Vega, i connecta les constel·lacions d'Aquila, Cygnus i Lyra, repectivament. Aquest asterisme va ser traçat a la fi dels anys vint per l'astrònom i divulgador Oswald Thomas qui es referia a aquests estels com el “Gran Triangle”, i en 1934 va passar a cridar-se el Triangle d'estiu.

Per compilar aquesta secció, em fet servir www.calsky.com, www.heavens-above.com i el programa Stellarium, entre d'altres.