El cel en tres minuts: Març 2018

Fecha de publicación: Mar 21, 2018 8:49:51 PM

🌕 Dissabte, 31

Lluna plena.

Nada más por este mes.

Mapas del cielo

Pulsando en los enlaces podéis abrir una nueva ventana mostrando un mapa detallado del cielo del mes que incluye una lista de objetos destacables. También está disponible un mapa del cielo en este momento generado por un programa de Dirk Matussek.

Per a compilar aquesta secció, em fet servir Mobile Observatorym; www.heavens-above.com i el programa Stellarium, entre d'altres.

Els caràcters de la lluna ha estat extrets de www.fileformat.info.

Feu els vostres comentaris o suggeriments a info@cosmosmataro.org.

🌕 Divendres, 2 ✦✧✧ Lluna plena.

Dijous, 15 ✦✦✧

Aquest es el millor moment per veure el planeta Mercuri al 2018. La raó es que es troba a la seva màxima separació aparent del Sol i a més, l'eclíptica —el camí aparent del Sol a través del cel que els planetes segueixen de prop— fa un angle pronunciat a l'horitzó occidental després del capvespre. L'elongació de Mercuri respecte al Sol es tradueix per tant en altitud. I per fer encara més fàcil la seva visibilitat, Mercuri és a prop de Venus. El planeta més proper a la Terra brilla amb una magnitud -3,9 i es destaca al cel occidental quan es posa el Sol. Localitzeu-lo i trobar Mercuri al seu costat serà molt senzill. Els dos queden en un sol camp als binoculars durant les primeres tres setmanes de març.

🌑 Dissabte, 17

Lluna nova. Bon moment per mirar objectes febles, com ara galàxies, nebuloses o cúmuls d'estrelles. En particular, per fer una Marató Messier, intentant veure en una sola nit tants com es pugui dels 110 objectes catalogats pel astrònom francès al segle XVIII.

Dimarts, 20 ✦✦✧

Comença la primavera a les 17 hores i 15 minuts. Aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el 21 de juny amb el començament de l'estiu.

Diumenge, 25

L'horari d'estiu comença l'últim diumenge de març, com preveu la normativa oficial. A les 2 de la matinada avançarem el rellotge fins a les 3. Aquest dia per tant tindrà oficialment una hora menys!

Arriba primavera! Venus serà visible després de la posta de Sol, mentre que Mart i Saturn ho seran a l'alba. Júpiter també serà visible a l'alba al començament de l'estació, passant a ser visible tota la nit al mes de maig.

Durant la primavera de 2018 no es produiran eclipsis de Sol o de Lluna.