El cometa C/2011 L4 Pan-STARRS i Júpiter

Fecha de publicación: Mar 31, 2013 10:3:3 AM

Dissabte, 30 de març de 2013. Abans de que arribés el canvi a l'horari d'estiu, que ens escursarà les possibilitats d'observació del cel, vam dur a terme una observació d'aquest cometa, visible a simple vista amb bones condicions poc després de l'ocàs solar. També es va aprofitar per observar Júpiter, encara prou alt i brillant en el cel de la nostra ciutat.

És ben probable que aquesta fos la primera vegada que es fes una observació pública durant la Setmana Santa, i més competint amb el Barça, que en aquell mateix moment estava jugant. Des de dalt s'escoltaven les exclamacions dels espectadors que seguien el partit des del bar del Casal, dos pisos més avall.

Una mica més tard de les 7 de la tarda, vam començar l'explicació prèvia a l'observació, que faríem després des del terrat i la cúpula gran de l'observatori. Aquella anava estava suportada per una simulació del cel i una petita presentació preparades a l'efecte. En aquell moment, a la sala hi havia poc més de 8 persones i les condicions del cel per observar el cometa eren incertes ja que hi havía un gran núvol rogent a la zona on s'hauria de trobar. La resta del cel estava prou neta, amb tan sols alguns pocs núvols dispersos. Mentretant, anava arribant públic a mida que avançàvem amb les explicacions. I quan aquestes van acabar, ja hi hauria prop de vint persones a la sala.

Tot seguit vam pujar al terrat. L'enutjós núvol s'havia anat esquinzant i començava a deixar neta la zona del cometa, situada per sobre dels arbres de la plaça dels Bous, des de la nostra posició. Vam començar a cercar-lo amb binoculars, però el cel encara era un pel massa clar.

Després d'un cert temps de cerca, impacient per la possibilitat de defraudar aquells que havien vingut amb il·lussió per veure'l, i d'alguna ràpida consulta de la seva posició en un planetari, per fi el vam divisar força més dèbil del que recordàvem. Tal i com ens indicava el planetari es trobava per sota de l'estel mu And i una mica a la dreta de pi And, que van servir de guia per trobar-lo. Certament, en aquelles condicions hauria pogut passar desapercebut per algú que no l'hagués vist abans, i que per tant sapigués quina era l'aparença que caldria esperar. Una vegada ja localitzat, era fàcil tornar-ho a fer prenent com a guia la part superior dels arbres de la plaça i l'estel pi And.

Mentre allò succeia, els nostres visitants, que havien augmentat en número, podien observar Júpiter, i els seus 4 satèl·lits galelians, amb el refractor apocromàtic de 150 mm. de la cúpula gran.

Tot seguit, vam reixir en posar el cometa dins de l'ocular del refractor de 120 mm., que havíem dispòsat al terrat. Per fer-ho, un de nosaltres l'observaba amb els binoculars i a la vegada l'assenyalava amb el punter làsser, que li feia de guia a qui s'encarregava del telescopi. I així, finalment, tothom va poder gaudir de la visió del cometa Pan-STARRS al costat d'el feble estel HIP 2530, de magnitud 6,70. Es podia veure el nucli brillant rodejat de la coma gasosa. La cua, més tenue, es percebia millor fixant la mirada en l'estel proper.

Part del públic ja va marxar força content després d'haver vist el planeta Júpiter i el cometa. Per alguns era la seva primera vegada. Tot i això, encara vam poder fixar els nostres telescopis en alguns altres objectes interessants, ja que la qualitat del cel i la seva foscor havia anat millorant. Així, vam poder veure Mizar i Alcor, les Pléiades, M35 i M42.

A la fi, després de l'incertesa en que es va encarar aquesta observació, vam poder dur-la a terme millor del que pensàvem. Una nova experiència gratificant per a tothom, i especialment per nosaltres després de la feina habuda per preparar-ho.

Fins la propera i bons cels per gaudir-los.