Observació pública: Andròmeda, la galàxia encadenada

Fecha de publicación: Oct 07, 2015 1:5:47 PM

Cosmos et convida a l'activitat Andromeda, la galàxia encadenada per donar a conèixer aquest impressionant objecte del cel nocturn que tot i la seva distancia es sovint visible a ull nu, amb una amplada equivalent a sis llunes plenes!

Començarem amb una breu xerrada introductòria sobre aquesta galàxia, la seva naturalesa, la seva història i la història del seu descobriment i com observar-la. Us avancem que a fi d'aquest mes, Anna Almècija ens presentarà el seu conte infantil On ets, Andròmeda? dintre del programa d'activitats per als mes petits.

Desprès l'observarem amb els nostres telescopis, a més d’altres objectes al cel que puguin ser d’interès. 

Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.

Fitxa d'activitat

Observació pública: Andròmeda, la galàxia encadenada

Esteve Cortés, Cosmos, Grup d'Astronomia de Mataró

Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró

Telèfon: 629751771

Dissabte, 17 d'octubre del 2015 a partir de les 20:00 hores.

Activitat gratuïta. Aforament limitat.

Durant el Nadal de 2010, el satèl·lits Herschel i XMM - Newton de l'ESA van prendre imatges del veí gran més proper de la nostra galàxia, la galàxia d'Andròmeda.

Les galàxies com la nostra Via Làctia es descriuen sovint com universos-illa, que contenen centenars de milers de milions d'estrelles i poden mesurar desenes o centenars de milers d'anys llum de diàmetre. Però poques vegades són completament aïllats, i la Via Làctia s'acompanya de la galàxia d'Andròmeda. A una distància relativament a prop de 2,5 milions d'anys llum, Andròmeda és molt similar en grandària a la Via Làctia, i permet estudiar la formació d'estrelles a escala galàctica amb gran detall.

ESA/Herschel/SPIRE/PACS/HELGA

ESA/XMM/EPIC/OM