Parlem del cosmos Ep.48 José Luís Ortíz, Instituto de Astrofísica de Andalucía

Fecha de publicación: Dec 11, 2021 12:55:16 PM

José Luís Ortíz Moreno (1967) és astrònom a l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia, on dirigeix un grup de recerca. Va ser vicedirector de Tecnologia i director de l'Observatori de Sierra Nevada. El 29 de juliol de 2005, Ortiz va anunciar el descobriment al Cinturó de Kuiper d'un objecte que va ser catalogat provisionalment com (136108) 2003 EL61. El 17 de setembre de 2008 se li va assignar el nom definitiu de Haumea. Michael E. Brown i el seu equip de Caltech havien observat el mateix objecte i li van donar el nom de Santa. Brown inicialment va recolzar Ortiz i el seu equip donant crèdit al seu descobriment, si bé després es mantenen diferències respecte a quin dels dos va ser el primer, atès que Ortiz va tenir accés previ a les investigacions de Brown. Encara que segons ha manifestat l'equip espanyol repetides vegades, aquest accés no va tenir cap influència en el seu descobriment. La seva principal àrea de recerca en la actualitat és el sistema solar, des d'un context d'astrofísica general, més que geofísic o geològic. Concretament, en l'estudi dels objectes transneptunians (TNO) i el seu paper en les primeres fases de la formació del nostre sistema solar. També l'interessen els cometes, alguns asteroides, altres cossos relacionats i fins i tot la formació d'altres sistemes solars. En el passat, estava més centrat en els processos d'impacte i durant força temps va estudiar els planetes jovians, que de fet van ser objecte de la seva tesi doctoral.

Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb José Luís Ortíz, de l'Instituto de Astrofísica de Andalucía.

Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.

Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Parlem del Cosmos

Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró

Produït i dirigit per Diego Rodríguez

Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez

Idea original de Mireia Ortigosa

Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.

Propers programes

13/11/2021 Ep.46 Alex Mendiolagoitia, Asociación Astronómica de Madrid

04/12/2021 Ep.47 Martin Pawley, Agrupación Astronomía Coruñesa Ío

11/12/2021 Ep.48 José Luis Ortíz, Instituto de Astrofísica de Andalucía

18/12/2021 16:30h Ep.49 Izaskun Jimenez-Serra, CAB CSIC-INTA