Salvem Villa Urania!

Fecha de publicación: May 07, 2012 8:46:45 AM

Mataró, 7 de Maig del 2012. L'alcalde de Barcelona, en Xavier Trias, ha comunicat al seu tweeter Xavier Trias @xaviertrias que "hem aturat l’enderroc de la Vil·la Urània i seguirem dialogant amb la família i els veïns per assolir el màxim consens " . Tan de bo aixó sigui el principi de la solució definitiva per aquest edifici historic, patrimoni del nostre pais. Com publicaba avui VilaWeb, Vil·la Urània, es una torre situada al carrer de Saragossa, 29, que el científic Josep Comas i Solà va deixar en testament a la propietat municipal. El regidor Joan Puigdollers ha dit que se'n posposa l'enderroc i que es començarà tirant a terra l'edifici del costat. Avui havia de començar l'enderroc, al qual s'oposen els descendents del científic i molts veïns, que s'havien concentrat ahir i avui al matí davant l'edifici. L'ajuntament vol tornar a parlar amb els veïns i familiars per buscar un consens. L'historiador Dani Cortijo va alertar de l'enderroc al seu bloc i ràpidament van començar les reaccions entre els veïns i a les xarxes socials. Josep Comas i Solà fou un astrònom de prestigi internacional del tombant del segle passat. Fou el primer director de l'Observatori Fabra i des de la torre de Vil·la Urània va fer un gran nombre de descobriments, com els d'onze asteroides, a un dels quals posà el nom de Barcelona. En el seu testament, va deixar la finca a l'ajuntament de la ciutat amb la condició que aquest la destinés a fer-hi un observatori popular, un grup escolar o alguna altra institució cultural que es considerés adient.

El llegat es va fer efectiu el 1957, vint anys després de la seva mort, i poc després que morissin la muller i la germana del científic. Aleshores l'ajuntament no va complir la voluntat de Comas i Solà i va deixar la finca abandonada. No va ser fins uns quants anys després que s'hi va fer una escola bressol, que va tancar fa poc.

Ara els hereus de Comas i Solà alerten de la intenció del consistori de tirar a terra la torre i demanen que s'aturi l'enderroc. Segons que diuen en una carta (pdf) al consistori, no hi ha prevista cap construcció immediata a la finca i per això consideren que 'no té sentit que se'n faci un enderroc urgent i sense donar informació a la família'. L'ajuntament --continuen explicant-- argumenta l'enderroc per la manca d'higiene i l'estat ruïnós de la torre, però la família respon: 'La finca es troba en perfecte estat de conservació; és més, fins el 2010, estava en perfecte ús com a escola bressol municipal'.

'Enderrocar la Vil·la Urània suposaria no sols deixar sense efecte el llegat que es va fer a l'ajuntament, sinó també causar un dany irreparable al patrimoni cultural de la ciutat de Barcelona i de molt difícil reparació als seus hereus legítims i als descendents d'en Josep Comas i Solà', diuen els familiars en la carta que han fet arribar a l'ajuntament. 

Suport a la xarxa i concentracions al carrer

Les veus en contra de l'enderroc han anat creixent aquestes últimes setmanes. Queda palès, per exemple, en la quantitat de piulades que s'apleguen sota l'etiqueta #salvemvillaurania de Twitter. A més, es va convocar una concentració a la cruïlla entre la via Augusta i els carrers Madrazo i Saragossa, on es troba la torre Vil·la Urània, ahir mateix, i avui al matí s'ha fet una concentració i cadena humana.

Foto @C7serveis