Sortida d'observació a Sant Miquel de Mata

Fecha de publicación: Jun 13, 2010 9:25:36 AM

Aquest passat dissabte 12 de Juny de 2010 es va dur a terme una sortida d'observació com s'havia programat i anunciat. Durant tot el dia el cel havia estat cobert de núvols dispersos que feien témer que s'acabés per cobrir totalment. Al llarg del dia, varis socis que havien manifestat els seu iterés per participar-hi van trucar al President per saber si la sortida es faria o no. El President va mantenir la decisió inicial malgrat el pessimisme d'alguns i d'alguns abandonaments de darrera hora. La tendència del cel era similar a la que ja havia vist en ocasions anteriors, i que es va confirmar quan finalment, ja al lloc, els núvols es van esvair i va quedar un cel net i clar.

En principi estava previst anar a Sant Feliu de Buixalleu, però les circumstàncies van aconsellar canviar i anar a un lloc més proper. Per això, es va decidir anar a Sant Miquel de Mata, una ermita propera a Mataró on s'hi arriba en pocs minuts en cotxe per la carretera de Mata direcció Llavaneres i agafant una entrada ben indicada de l'indret. D'aquesta manera, en cas de tenir que plegar si les condicions empitjoraven, estaríem prop de casa i a més era un lloc que no havíem fet servir anteriorment per observar, per lo que aprofitaríem per fer-ne una valoració.

Per fi, cinc persones ens vam plantar a l'esplanada que hi ha davant l'ermita (a la foto) quan encara restava força llum de l'ocàs, un núvol ens tapava la zona del Cigne i un altre ens reflectia la llum emesa des de la propera Mataró. Eren al voltant de les 22 hrs. i la temperatura fresca i agradable. Tot seguit vam instal·lar l'únic telescopi que dúiem, el refractor Sky-Watcher de 120 mm de l'agrupació. També dúiem dos binoculars, uns 7x50 i uns 11x70 que ens van servir d'ajuda per trobar alguns objectes.

Mentre alguns ens anàvem menjant els entrepans que havíem dut, vam començar a fer l'observació. El primer objecte de la nit va ser Venus, que dominava el cel amb la seva brillantor; seguit aviat per Mart, molt petit, i Saturn amb el seu anell gairebé lineal i alguns dels seus satèl·lits més grans. Sempre impressionant. Després de l'introducció planetària, vam cercar un objecte estel·lar, Mizar i Alcor a Ursa Major. En Gerard i l'Ivan, els dos socis més joves i novells, van exclamar-se al poder separar les dues components de Mizar. Ja a prop vam orientar el telescopi cap M80 i M81. Donada la lluminositat del cel es feia difícil trobar aquestes galàxies pel cercador, per lo que amb l'ajut dels binoculars grans i del punter làser vam aconseguir posar-los dins el camp de l'ocular. Malgrat el cel, es podien distingir clarament.

El cel ja era ben serè, amb una magnitud >5 al zenit. I vam continuar gaudint de la volta estelada on podíem veure clarament la majoria de les conegudes constel·lacions presents. Altres objectes que vam veure: Antares, l'estel alfa de l'Escorpí, una gegant vermella; els cúmuls globulars M4 també a l'Escorpí, a M10 a Ofiuc i M13 a Hèrcules; les nebuloses planetàries M27 a Vulpècula i M57 a la Lira; i els estels dobles Albireo Cigne i la doble-doble de la Lira. De cara a la propera observació de Les Santes, també li vam donar un cop d'ull a l'asterisme conegut pel “Penjarobes”, cúmul de Brocchi o Collinder 399. Tots uns clàssics que ens van fer gaudir d'allò més, als veterans i als novells.

Cap l'una de la matinada ja podíem veure Cassiopea aixecant-se per damunt de la teulada de l'ermita de Sant Miquel, i al cantó oposat l'Escorpí i Sagitari feia el mateix per sobre d'uns pins que ens protegien de la llum provinent de la zona del port de Mataró, en línia recta. Però l'humitat a nivell del terra anava augmentant i tot havia quedat xop. L'Ivan que no havia tingut la previsió de portar una peça d'abric es queixava de fred i ja portava estona donant la murga en acabar l'observació i anar cap a casa. I com que altres també estàvem una mica cansats de la nit d'observació anterior a l'observatori, vam donar per conclosa la sessió després d'una última mirada al cel, que darrerament s'ha fet tan car de veure.

En síntesi, la nit va ser satisfactòria i el lloc escollit es pot considerar adequat per fer sortides curtes i/o improvisades. De ben segur que hi tornarem, sense deixar d'explorar altres possibilitats.