Viu el Cosmos! ens porta a la galaxia més llunyana

Fecha de publicación: Mar 25, 2016 5:53:3 PM

Viu el Cosmos! el vostre espai astronòmic a la ràdio, us convida aquest mes a un petit viatge a la galàxia més antiga i llunyana mai vista, anomenada GN-Z11, de la mà d'en Carles Paul. 

Descoberta pel telescopi espacial Hubble a una distancia de 13,4 mil milions d'ans llum, només 400 milions d'anys després del Big Bang (és a dir, al principi dels temps i molt abans que va ser creada la Terra), és 200 milions d'anys més antiga que qualsevol altra galàxia descoberta fins ara.

Els científics estan entusiasmats amb els resultats perquè mirant més lluny podem de fet veure més enrere en el temps i més es pot aprendre sobre la formació de l'univers. És probable que ja no superem aquest limit fins que el telescopi espacial James Webb es posi en marxa a l'octubre de 2018. «Hem fet un gran pas enrere en el temps, més enllà del que mai vam esperar que fos capaç el Hubble», va dir l'astrònom Pascal Oesch en un comunicat de premsa.

El Telescopi Espacial James Webb (en anglès James Webb Space Telescope o JWST) és un observatori espacial dissenyat per a esdevenir el successor dels telescopis espacials Hubble i Spitzer, que estudiarà el cel en freqüència infraroig. Serà construït i operat de manera conjunta per la NASA, l'ESA i la CSA, les tres agències que han contribuït al projecte econòmicament. Tindrà un mirall sis vegades més gran que el Hubble, amb els que els astrònoms seran capaços de veure galàxies encara més antigues, i potser fins i tot la primera d'elles. Amb aquestes observacions, podem inferir més informació sobre com les primeres estrelles es van formar i com van evolucionar el nostre cosmos.

A més, com sempre, donarem un repàs a les principals efemèrides visibles des de casa nostra i us contarem quines activitats tenim a la agenda per a les properes setmanes. 

Truqueu al 935 361 313 per participar al programa en directe!

Viviu el cosmos amb Cosmos Mataró!

Fitxa d'activitat

Viu el Cosmos! a Mataró Ràdio

Presenta Maria Lluïsa Aranaz

amb Carles Paul i Diego Rodríguez

Dirigit per Diego Rodríguez

Produït per Jorge Heredia i Cristina Salad.

Programació: Cada mes a les 10 hores a la freqüència 89,3 FM, per internet o al TDT. Properes emissions: dijous, 31 de març; 28 d'abril; 26 de maig i 30 de juny del 2016.

Telèfon de participació en directe: +34  935 361 313

info@cosmosmataro.org

Cosmos, grup d'astronomia de Mataró

Amb el suport de Mataró Ràdio