Nosaltres

Qui som


Cosmos, Grup d'astronomia de Mataró està format per un grup de gent afeccionada a aquesta ciència, constituïts en associació. Ens dediquem a l'observació dels objectes que hi ha al cel que ens envolta, i a l'estudi i comprensió dels fenomens i successos que es produeixen a l'univers dins de l'àmbit de l'astronomia i les ciències afins. Fruit d'aquest aprenentatge és el desig de compartir amb els nostres conciutadans allò que hem après, fent-los partícips de les meravelles que tenim el goig de conèixer, i així difondre la nostra afecció.

Constituïda al 1958 com a branca d'Aster, agrupació astronòmica de Barcelona, actualment som prop de 90 socis col·laboradors, que paguem una petita quota per poder fer front a les despeses necessàries per desenvolupar les nostres activitats, d'acord amb els nostres estatuts.

La composició actual de la Junta de la associació la pots trobar al Directori.

Per dur a terme les nostres activitats disposem d'unes instal·lacions composades d'un observatori amb dues cúpules d'observació, una sala per fer reunions i un despatx. També tenim accés a una terrassa des d'on podem fer observacions a cel obert, Aquestes instal·lacions es troben a l'edifici del Casal Aliança. Si fas clic  aqui s'obrirà una nova finestra amb un mapa de la nostra localització.

Què fem


La activitat de la nostra entitat te com a eixos fonamentals la difusió i la recerca del coneixement del cosmos entre els nostres conciutadans i inclou la difusió de l'astronomia i conscienciació sobre la protecció del cel nocturn mitjançant:

Observacions públiques
xerrades i conferencies
Presentació de llibres
Sortides d'observació
Cursos i tallers

També portem a terme activitats per a col·lectivitats com ara col·legis, biblioteques públiques, centres culturals, gent gran, excursionistes, infants, grups profesionals; presència a fires i festes municipals així com programes de ràdio de divulgació.

Atenem les preguntes que ens fan els ciutadans directament o mitjançant les nostres xarxes socials relacionades amb l'astronomia i fem d'enllaç amb d'altres institucions científiques o d'aficionats.

Portem a terme una tasca de recerca en l'estudi de cometes i asteroides per al Centre de Planetes Menors a Washington, EUA i per a la Xarxa Espanyola d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits del Institut d'estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Junta de Govern, secretaria y tresoreria

La secretaria s'encarrega de l'organització dels actes oficials, així com del manteniment del llibre d'actes.

El tresorer s'encarrega de la gestió econòmica i financera de l'agrupació.

Grups de treball

Una de les activitats fonamentals dins d'aquesta ciència és la investigació, donat que encara és molt el que queda per descobrir, i per aprendre. D'una manera prou modesta, ens interessem principalment en allò que ens és més proper: l'estudi del Sol, dels planètes i planetòides del nostre Sistema Solar, dels cossos menors com són els asteroides i els cometes. Així, els observem i els fotografiem. Dels darrers en fem astrometria i fotometria que trametem al Minor Planet Center i compartim l'informació amb grups que es dediquen al seu estudi.

La nostra Agrupació té asignat el codi MPC A06 que identifica el nostre observatori davant la comunitat internacional, i tanmateix ens ha permès de participar en campanyes de recerca, com ha estat l'observació i enviament de dades sobre l'impacte d'una sonda contra el cometa 9P/Tempel 1. També hem col·laborat en la confirmació de l'òrbita d'alguns objectes recentment descoberts, tant cometes com asteroides (NEOS).

No obstant però, també ens interessem en l'estudi de cossos de cel profund, com són les galàxies, cúmuls i nebuloses, i també els estels dobles i variables, així com d'alguns quàsars. De tots aquests en podreu trobar imatges a la nostra Galeria.

Solar

S'obtenen observacions amb el telescopi refractor solar Lunt amb filtre Hidrogen Alfa que s'enregistren amb una webcam per al seu posterior anàlisi.

Planetaria

Es fa servir el refractor de la cupula Nord controlat per ordinador, i s'enregistren imatges amb webcam.

Cossos Menors del Sistema Solar

Encapçalat per l'Esteve Cortés, el grup de Cossos Menors s'encarrega de fer mesures de asteroids i cometes amb el telescopi catadioptric Meade LX200 de relació focal 3.6, equipat amb una CCD SBIG ST-7 XME. El sistema es controlat per ordinador.

Estrelles dobles

El grup s'encarrega de l'estudi de estrelles dobles, fent servir el refractor de la cupola Nord.

Astrofotografia

Ferran Luque encapçala aquest grup per a la obtenció d'imatges de nebuloses i objectes del cel profund, fent servir els telescopis amb una camara Nikon D40.