Divendres, 10 de gener de 2025
Encara que es va presentar l'abril del 2023, el telescopi intel·ligent ZWO Seestar S50 continua captivant molts aficionats en un mercat on no hi manca la competència. Tant és així que a Cosmos Mataró hem pensat fer una introducció a tot el que es pot fer amb aquest petit aparell, seguint la seva filosofia d'apropar l'astrofotografia als residents urbans. Si heu sentit parlar però encara no el coneixeu i teniu curiositat, veniu igualment a descobrir-lo!
Divendres, 10 de gener de 2025
A Cosmos Mataró ens agrada molt rebre col·legis perquè ens permet copsar la curiositat dels nens. Amb una mica de sort i bon temps, a més, aquesta serà la primera de moltes visites al nostre observatori. I qui sap si no trobarem futurs astrònoms o científics! En aquest cas, fidel a la seva cita anual, rebem a l'INS Puig i Cadafalch de Mataró, amb la seva professora, l'Estel, al capdavant. Benvinguts!
Dilluns, 13 de gener de 2025
S'apropa la primera lluna plena d'aquest 2025! No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquesta nova proposta, fotografiarem la primera lluna plena del 2025 sortint pel darrere del Temple del Sagrat Cor de Jesús, al Tibidabo.
Foto: Adrián Fernández
Dimarts, 14 de gener de 2025
S'apropa la primera lluna plena d'aquest 2025! No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquesta segona proposta, fotografiarem la lluna plena de gener sortint pel darrere del Mirador dels 40 pins.
Foto: Alicia Barquiel
Divendres, 17 de gener de 2025
Les alineacions planetàries consisteixen en l'aparició al cel de diversos planetes més o menys propers aparentment. De fet, vist des del Sol, cadascun d'aquests planetes poden ser-hi en posicions molt diferents i llunyanes a les seves òrbites. Tot i això, una alineació planetària és un espectacle molt maco de veure, i una bona oportunitat per donar un cop d'ull als nostres companys del sistema solar. Aquest divendres, si els núvols ens deixen, apuntarem els nostres telescopis per parlar d'ells i veure'ls!
Divendres, 31 de gener de 2025
Donat l'interès que va despertar la primera sessió d'observació de l'alineació planetaria que us varem oferir el 17 de gener passat, us proposem una nova sessió on repetir o descobrir els sis planetes que aquests dies son visibles a la nit, a més de la Lluna. Com sempre, si els núvols ens deixen, els hi apuntarem els nostres telescopis per veure'ls!
Divendres, 7 de febrer de 2025
Aprofitem l'obertura als socis dels primers divendres de mes per a un espai de debat... sense por als núvols! Comencem el 2025 amb un tema candent: Com es comuniquen astronomia i societat. Sap l'astrònom el que interessa a la resta de la població? Sap la gent com els afecta l'astronomia a la seva vida diària? Sou tots convidats a participar-hi. Només heu de venir!
Foto: Sulabh Lamba
Dissabte, 25 de gener de 2025
Siempre es un placer colaborar con entidades culturales y sociales de todo tipo para la difusión de la astronomía y el conocimiento científico. Si la entidad es el Club Social DinamiCS, de Cerdanyola del Vallés, el placer es doble.
Dilluns, 3 de febrer de 2025
La relació de Cosmos Mataró amb les entitats de Mataró està ben arrelada, i no deixa de creixer. Un bon exemple son els cursos i activitats que fem des de fa anys al Centre Civic Espai Gatassa, veritable dinamitzador de la vida cultural al barri de Cerdanyola. En aquesta ocasió, us convidem a la exposició que fem de imatges astronómiques fetes pels nostres socis i amics, que combinem amb xerrades i observacions. Del dilluns, 17 de febrer al 3 de març de 2025!
Dijous, 13 de febrer de 2025
Jordi Lopesino ens proposa novament una xerrada sobre les diverses tècniques per a fer observació astronómica en cels amb molta contaminació luminca.
Divendres, 7 de març de 2025
Aprofitem l'obertura als socis dels primers divendres de mes per a un espai de debat... sense por als núvols! El passat 11 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, i volem aprofitar per parlar de la seva historia i futur, tot recordant la figura de l' Assumpcio Català, matemàtica i astrònoma catalana. Sou tots convidats a participar-hi. Només heu de venir!
Dissabte, 22 de març de 2025
Fidels a la cita, com cada any, ens repleguem a la plaça Santa amb altres entitats mataronines per portar a terme una petita gimcana i fira científica, donar-nos a conèixer i saludar als amics i persones que es volen apropar al nostre estand.
Dissabte, 22 de març de 2025
Cada primavera, les constel·lacions de Virgo i Leo apareixen resplendents a l'hora de sopar. Al seu voltant, milers de galàxies s'amunteguen en un festival de llums i colors. Encara que el cel a casa nostra no és gaire transparent, els hi donarem un cop d'ull amb els nostres telescopis.
Dissabte, 29 de març de 2025
Arriben els eclipsis solars a casa nostra. El primer, el 29 de març de 2025. Encara que només parcial, serà una bona oportunitat per observar aquest fenomen que tanta admiració ha produït al llarg dels temps. Per observar-ho, us conviden a la nostra seu, on disposarem alguns telescopis i ulleres per gaudir de l'espectacle!
Divendres, 4 d'abril de 2025
Aprofitem l'obertura als socis dels primers divendres de mes per a un espai de debat... sense por dels núvols! Avui parlem de com psicòlegs i filòsofs ens ensenyen com la gent pot trobar el sentit de la seva vida deixant-se seduir per la immensitat del cosmos. Esteu tots convidats a participar-hi. Només heu de venir!
Dissabte, 12 d'abril de 2025
S'apropa la lluna plena d'abril, i com ja comença a ser habitual, preparem una sortida per immortalitzar el nostre satèl·lit natural. I és que no sempre és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquesta nova proposta, fotografiarem la primera lluna plena de primavera sortint pel darrere del Temple de la Sagrada Família, edifici icònic d'Antoni Gaudí.
Foto: Juan Emilio Pérez
Divendres, 14 de març de 2025
Una tesi centrada en l'experiment de l'anomenat Disc d'Aragó ha aconseguit la màxima puntuació del tribunal de la Universitat Politècnica de Catalunya que el divendres, 14 de març va atorgar el grau de doctor en enginyeria elèctrica al nostre company i membre de la junta, Carles Paul.
Busques articles o notícies més antigues? Troba-ho tot al nostre cercador!