Fecha de publicación: Jul 10, 2011 8:48:15 AM
Mataró, 9 de juliol del 2011. Dos destacats investigadors, el prof. Llorca i el Dr. Trigo Rodríguez, a mes d'un afeccionat del mes gran nivell, Jaime Nomen, ens van parlar ahir de meteorits, cometes i asteroides i van compartir amb nosaltres taula en una jornada inoblidable per a la nostra entitat, que va rebre la cobertura de la radio i televisió de Mataró. El Dr. Trigo es investigador a l'Institut de Ciències de l'Espai, al CSIC, i coordinador de la xarxa SPMN d'enregistrament de bòlids i meteorits que vigilen el nostre cel a diari. Va participar al "Preliminary Examination Team" de la missió Stardust de la NASA, i hores d'ara forma part del projecte Marco Polo-R pre-seleccionat per la ESA per portar mostres d'un asteroida cap la Terra. També coordina un programa de monitorització astromètrica i fotomètrica de cometes des de diversos observatoris professionals i amateurs per tal de detectar esclats en la seva lluentor per tal d'aprofundir en la caracterització dels seus materials constituents que també estudia al laboratori com a primitius meteorits. A més, ha publicat mes de 50 articles d'investigació arbitrats, incloent-ne 3 a la revista Science, 10 llibres de divulgació, entre els quals hi trobem 'L'origen del Sistema Solar', i desenes d'articles de divulgació, alguns dels quals han estat guardonats. Jordi Llorca és professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, on actualment és Director de l’Institut de Tècniques Energètiques. És Doctor en Química per la Universitat de Barcelona. Ha estat investigador del CSIC, del CNRS (França) i de l’Institut de Meteorits d’Albuquerque (Etats Units). Ha estat professor a la Universitat de Barcelona i professor convidat a la Universitat de Udine (Itàlia) i a la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda). Els seus interessos de recerca són els meteorits i la tecnologia de l’hidrogen.
Per la seva part, Jaime Nomen coordina un equip internacional per a la detecció de nous asteroides des de l'observatori de La Sagra, que fou fundat l'agost del 2006. Ja porta descoberts més de 5.000 d'aquests objectes, incloent 4 cometes periòdics, que reporta al Minor Planet Center de l'Unió Astronòmica Internacional, constituint-se en el principal descobridor d'aquests objectes, tret de la NASA.
A més, col·labora amb l'ESA en la detecció de residus a l'òrbita terrestre, per tal de millorar la seguretat de la navegació espacial.
La jornada, composada per tres conferències, es va estendre fins ben entrada la matinada, i va concloure amb una espectacular sessió d'astronomia remota dirigida per en Jaime on l’audiència va ser testimoni en directe del treball de recerca de nous asteroides y cometes des de l'observatori de La Sagra, a mes de fer peticions per veure objectes del seu interès.
Tots van, a mes, visitar el nostre propi observatori, interessant-se pels nostres activitats i establint lligams d'amistat que estem ben segurs ens donaran la oportunitat de participar, como col•laboradors i amb els nostres mitjans, en molts i interesantíssims programes que esperem captivin l’interès dels nostres socis i amics.
Aquest cicle de conferencies, el primer d'aquest tipus a Cosmos, va ser possible gracies al suport dels nostres socis, col•laboradors i patrocinadors, i ens donarà claus per continuant millorant la nostra oferta d'activitats.
Podeu consultar les nostres properes activitats al nostre Calendari.