Fecha de publicación: Oct 25, 2015 6:2:26 PM
Aquest material constava de diversos llibres i revistes de divulgació científica i astronomia i amb ells s’ha intentat pal·liar lleugerament la manca d’informació i accés a la cultura que pateix Cuba, pendent d’una modernització social i institucional. A la reunió van assistir-hi dos membres del IGA, Ramsés i la Ing. Martha Rodríguez Uratsuka, la seva directora; també la directora del Planetari, Taymi García Morichal i Francisco González, especialista en museologia.
Posteriorment a la reunió es va fer un recorregut per les instal·lacions del Planetari on va ser possible admirar el bon treball realitzat en l’escenificació del nostre sistema solar, amb anotacions científiques i recreacions al llarg del camí, altres treballs i exposicions de divulgació científica.
Finalment entrant dins del Sol, trobem un pati de butaques amb tot un sostre de volta poder gaudir de una de les pel·lícules fetes per l'Instituto Cubano del Arte e Industria Cinematográficos (ICAIC) per a ser vistes en aquest espai amb el projector que ens mostra els moviments de la terra i les constel·lacions.
Aquest passat estiu, Cosmos Mataró, representat per la nostra socia i colaboradora Libia Hernández, va realitzar una visita institucional al Instituto de Geofísica y Astronomía (IGA) de Cuba.
Gràcies a l’aportació conjunta de diversos components de la nostra associació ha estat possible establir vincles culturals i científics amb diferents associacions relacionades amb el món de l’astronomia al país antillà.
A les meravelloses instal·lacions del Planetario de la Habana es va realitzar una reunió per dur a terme la donació de material científic i divulgatiu titllat de «aportación muy importante» per els diferents responsables que van rebre el material.
Façana del planetari de L'Havana. La construcció va començar al 2008 i la seva obra civil va ser finalitzada el 22 de desembre de 2009 per commemorar el 80 aniversari de les relacions diplomàtiques Cuba-Japó. En la seva construcció van col·laborar especialistes japonesos, espanyols, canadencs i xinesos, i va ser necessària la reconstrucció gairebé total de l'edifici, exceptuant la seva façana que no podia ser alterada degut a ser-hi al vell mig de la Plaça Vella del casc històric de L'Havana, que es troba protegit. A principis del segle XX, l'edifici havia acollit el cinema Habana.
Llibres oferits
Es va tractar d'oferir una petita mostra (degut a limitacions pressupostaries i de pes) encara que representativa del treball dels astrònoms tant profesionals com afeccionats a Catalunya. Tots els llibres van ser dedicats pels seus autors.
Las raices cósmicas de la vida, dr. Josep Maria Trigo Rodríguez, Edicions UAB, 2012.
En los dominios del sol y las estrellas, Antonio Bernal Gonzalez, Albedo Fulldome, 2013.
Aprender astronomia con 100 ejercicios prácticos, Jordi Lopesino, Marcombo, 2013.
El material que es va oferir consistia en llibres adquirits per Cosmos i dedicats pels seus autors, a més de material imprès de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE) cedit pel doctor Trigo Rodríguez.
De esquerra a dreta, Ramsés, del IGA; Taymi García Morichal, directora del planetari; Fernando, especialista museòleg; Ing. Martha Rodríguez Uratsuka, directora del IGA i Libia Hernández, de Cosmos Mataró.
Aspecte exterior del planetari. Japó va construir un projector de 5.000 punts lluminosos, especialment per a Cuba, juntament amb la firma espanyola Kelonix i el Suport de l'Oficina de l'Historiador de la Ciutat (OHC)
Libia explicant el contingut de les obres oferides al IGA.
La façana del planetari, decorada amb noms de personatges celebres a l'historia de l'astronomia, es troba dedicada a la figura de Rosa Elena Simeón Negrín, que va ser ministre de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de Cuba i que va promoure la sensibilització davant els problemes mediambientals a l'illa.
Entre els llibres oferits, es troba En los dominios del sol y las estrellas, una magnífica obra de divulgació del nostre amic Antonio Bernal, que a més va voler afegir una nota personal adreçada a un conegut seu al mon de l'astronomia a Cuba.