Fecha de publicación: Apr 25, 2015 5:11:51 PM
Estem a maig, però el Triangle d'Estiu torna al cel!
Vega a Lyra, Deneb a Cygnus i Altair a Aquila ja són totes tres visibles a mitjanit! A partir d'ara, podreu seguir aquest meravellós asterisme cada vegada més d'hora fins a la fi d'any.
Continuem amb la Lluna plena el dilluns, 4 de maig, que al dia següent es trobarà molt propera a Saturn per sobre de la constel·lació de Scorpio i la sempre enigmàtica Antares, el cor de l'escorpí. Potser sigui aquest un bon moment per parlar una mica d'aquesta estrella, la més brillant de la constel·lació de Scorpio i una de les més brillants, amb Aldebaran, Spica i Regulus, del cel a prop de l'eclíptica, el camí per on passa el Sol.
Antares és una estrella no gaire llunyana (uns 520 anys llum de la Terra) però tan gran que al seu interior es podria ficar l'òrbita de Mart i encara més! Això és degut a que Antares s'està morint: les seves capes més exteriors s'han encès dèbilment i en fer-ho, s'expandeixen. I tan aviat aquestes capes ja no tinguin res més per cremar, sucumbiran com un edifici sota les flames, i aquest gegant es comprimirà fins a la grandària d'una ciutat convertit en una estrella de neutrons. O potser, un forat negre...
El nom d'Antares deriva del grec ανταρης "enfrontat a Ares" (és a dir, enfrontat a Mart), a causa de la semblant coloració rogenca del planeta Mart. Aquesta coloració l'ha fet un objecte d'interès per a moltes societats al llarg de la història; molts dels antics temples egipcis estan orientats de manera que la seva llum tingui un paper en les cerimònies que s'hi celebraven.
La Lluna nova arribarà el dilluns, 18 de maig, molt a prop de Mart i Aldebaran, un altre gegant! La resplendor del sol farà que tots dos siguin visibles després de seva posta. I finalitzem el 24, amb la lluna en quart creixent prop de Júpiter, entre Leo i Cancer, al Oest.
Mercuri és molt difícil de veure en terminar la posta de sol. Però ho podeu intentar.
A Venus el trobem al vespre molt allunyat del Sol, a la constel·lació de Gemini. Encara s'allunyarà una mica més abans de tornar cap al Sol en la seva òrbita al seu voltant.
Mart, com em dit, el tenim aquest mes massa prop del Sol, competint de fet amb Mercuri, i no serà gaire visible. Això també tindrà el seu impacte a les comunicacions amb les naus que tenim treballant a Mart!
Júpiter continua regnant alt al cel tot el mes de Maig, avançant lentament entre Leo i Cancer.
Pel que fa a Saturn, aquest mes surt aviat per l'est i el podreu gaudir amb tota comoditat a mitja nit al sud, per sobre de Scorpio. Arribarà a la seva oposició el dissabte, 23 de Maig. Això vol dir que la seva distancia a la Terra serà mínima: nou vegades la distancia de la Terra al Sol!
Aquest mes de maig trobem un altra interès al cel en la pluja d'estels Eta-Aquariids, a la constel·lació de Aquarius. Es tracta d'una pluja de intensitat moderada encara que amb meteorits força rapits i espectaculars. Alguns poden arribar fins a 67 kilòmetres per segon!
Finalment, encara visible amb petits binocles tenim el cometa C/2014 Q2 Lovejoy per sobre de Cassiopea, apropant-se al pol nord celeste.
Que gaudiu de cels nets i nits estelades!
Podeu consultar aquí el cel a aquest moment.
Una lluna plena sempre ens permet veure a cop d'ull els llocs d'allunatge de les missions Apol·lo fent servir cinc grans cràters com a referència (a l'imatge, el Nord és a dalt):
Theophilus, Apol·lo XI.
Copernicus, Apol·lo XII.
Ptolemaeus, Apol·lo XIV.
Archimedes, Apol·lo XV.
Una altre vegada a Teophilus, Apol·lo XVI i finalment,
Posidonius, Apol·lo XVII.
Per compilar aquesta secció, em fet servir www.calsky.com, www.heavens-above.com i el programa Stellarium, entre d'altres.