Fecha de publicación: Mar 27, 2015 6:8:36 PM
Commemorant 25 anys del telescopi espacial Hubble
Els dies 23 i 24 de maig hi tenen una cita al Parc Mediambiental de Gualba tots els amants de l'astronomia amb la celebració del Primer Festival Astronòmic de Montseny, dedicat enguany a homenatjar els 25 anys de vida del telescopi espacial Hubble, autor des de el seu punt privilegiat al espai d'algunes de les més impressionants imatges que hem vist del nostre univers.
Organitzat per l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) sota la direcció del Dr. Josep Mª Trigo, i amb el suport de Cosmos, Grup d'astronomia de Mataró, entitats i afeccionats compartiran experiències i activitats com ara tallers, conferencies i observacions.
Es tracta també d'una bona oportunitat per aquells que volen iniciar-se a aquest meravellós mon de l'astronomia de la ma d'altres afeccionats i profesionals, gaudint a la vegada d'un fi de setmana a un dels més bonics paratges de la nostra terra. El massís del Montseny és un Parc Natural reconegut per la UNESCO que sovint acull afeccionats a l’astronomia de tots els indrets del país.
PROGRAMA D'ACTES DEL DISSABTE 23 MAIG
10h Recepció i introducció a l’encontre.
ACTIVITATS A L’AIRE LLIURE (explanada d’entrada al Parc)
10:15h Taller: Observació del Sol amb filtres convencionals i d’hidrogen Alfa, a càrrec de Carles Lozano (AASCV) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
11h00h Taller infantil: El Sol com a estrella: "Pintant l’espectre solar", a càrrec de Josep M. Trigo,Cristina Jiménez i Marina Martínez (CSIC-IEEC).
11:45h Taller infantil: "Com reconèixer un meteorit, però saps d’on venen?", a càrrec de Marina Martínez i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC).
12:30h Taller “Enlairant coets i fent galàxies”, a càrrec de Jordi Arnella (AstroGirona).
16:00-20:00h Fira d’entitats i agrupacions astronòmiques.
21:00h Planetari portàtil, a càrrec d'Inés Dibarboure (Blau, el Planetari).
22:00h Plantada conjunta de telescopis. A càrrec de les agrupacions astronòmiques.
22:00h Taller nocturn: “Passejada telescòpica per la Lluna” A càrrec de Sergi Torrents (GAT) i
Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
22:30h Taller nocturn: “Visita guiada del firmament amb làser”, a càrrec de Pere Closes (ASTER).
23:00h Taller nocturn: “Observació de planetes”, a càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona).
00:00h Taller nocturn: “Passejada telescòpica per objectes Messier i de cel profund”, a càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC).
01:00h Taller nocturn: “Introducció a l’observació dels estels variables”, a càrrec de Pere Closes (ASTER).
02:00h Taller nocturn: “Estudi de Supernoves amb mitjans amateurs II”, a càrrec de Xavier Puig (AAS).
03:00h Taller nocturn: “Pràctica fotogràfica per capturar el cometa C/2014 Q2 Lovejoy”, a càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs). Porteu trípode i càmera pròpia.
ACTIVITATS A LA SALA DE TALLERS
10:30h Taller: “El origen de meteoros y bólidos”. A càrrec de Manuel Moreno-IbañeRamón Vilaseca (AASCV)
11:15h Taller: “Com realitzar astrofotografies de cometes?”, a càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs)
12:00h Taller: “Astrometria i fotometria d’asteroides i cometes”, a càrrec d’Albert Sànchez (Obs.Gualba/AstroGirona) i Diego Rodríguez (Cosmos Mataró)
12:45h Taller: “Estudiant Supernoves amb mitjans amateurs”, a càrrec de Xavier Puig (AAS)
15:30h Xerrada divulgativa. Dr. Ignasi Ribas (CSIC-IEEC) “Què en sabem d’exoplanetes?”
16:15h Taller: “Técnicas de fotografía planetaria con Webcam, TheImagingSource en color y CCD rápida monocromática”, a càrrec de Christian Grabenbauer
17:00h Xerrada divulgativa: “Una introducción a la evolución estelar para todos los públicos”. Dr. Mauricio Misquero Castro (UCM).
17:45h Taller: “L’estació de videodetecció de meteors i bòlids de Folgueroles en el marc de la Xarxa SPMN”, a càrrec de Pep Pujols (AAO)
18:30 Xerrada divulgativa: “El Sistema Solar descobert pel Telescopi Hubble i les missions Dawn i New Horizons de NASA”. Dr. Josep M. Trigo (CSIC-IEEC)
19:15h Taller: “Ocultacions d’estelles per asteroides pel mètode Driftscan” a càrrec de Ramón Navesa d’actuació i principals objectius del festival.
Recordeu que el diumenge, 24 de maig hi ha Eleccions Municipals, per la qual cosa podeu aprofitar el mati per descansar o bé sortir de tornada cap al migdia.
COM RESERVAR? Per reservar plaça cal que truqueu al telèfon del Parc 938487994 especificant que us apunteu al Festival Astronòmic. El preu de l'inscripció son 10 euros per persona que corresponen a les despeses de manteniment del propi parc, i 5 euros adicionals si voleu fer acampada.
També es poden fer reserves als allotjaments rurals que hi ha a Gualba o al seu entorn. Moltes d’aquestes cases rurals ofereixen apartaments amb capacitat per 6 ó 8 persones amb preus a partir d’uns 30 euros per persona. En aquest cas, la reserva d’allotjament rural es farà mitjançant contacte directe amb els propietaris.
Fitxa d'activitat
I Festival Astronòmic del Montseny
organitza
amb el suport de
Cosmos, Grup d'astronomia de Mataró
Parc Mediambiental de Gualba, Can Illa Vell, s/n, Gualba
Lat 41.740488 Lon 2.496210
Telèfon 938 487 994
23 i 24 de maig del 2015
Preu: 10 euros a abonar al Parc. Reserves info@parcdegualba.cat.