Fecha de publicación: Mar 01, 2015 10:29:49 PM
Cosmos us convida aquest 20 de març a veure un eclipsi de Sol des de Mataró.Un eclipsi solar es produeix quan la Lluna s'interposa entre nosaltres i el Sol. A més, degut a l'afortunada coincidència de que les seves grandàries aparents coincideixen vistes des de el nostre planeta, pot passar que la lluna arribi a cobrir quasi bé exactament el Sol. Això es degut a que curiosament el Sol es troba 400 vegades més lluny que la Lluna però és 400 vegades més gran.
De fet, els discos del Sol i la Lluna, vists des de la Terra són quasi iguals; l'un i l'altre a penes sobrepassen el mig grau. Es a dir: degut a que l'orbita de la terra es el·líptica, el semidiàmetre del Sol varia en el transcurs d'un any des de 15' 45" a 16' 17", mentre que per idèntica raó el semidiàmetre lunar varia entre 14' 43" i 16' 26" durant un mes lunar.
Si la Lluna es troba massa lluny, es a dir al apogeu, el seu diàmetre serà menor que el solar, de manera que en la fase màxima, encara romandrà visible un anell del disc del Sol creant l'anomenat eclipsi de Sol anular. Si la Lluna es troba prop del perigeu es veurà prou gran per a causar un eclipsi de Sol total, com el que es podrà veure aquest 20 de març, tot i que sols per als observadors a les Illes Fèroe o a l'arxipèlag Svalbard! No el coneixeu? El seu magatzem de llavors (Svalbard Global Seed Vault) conté mostres provinents de tot el món protegides contra tot tipus de desastres. Una mena d'Arca de Noè de llavors a 18 graus centígrads sota zero!
Però si no voleu passar tant de fred o el vostre pressupost no arriba tan lluny, encara hi podreu gaudir amb Cosmos d'un eclipsi força potent, al qual la lluna arribarà a cobrir fins a un 63,5% del disc solar. Sols teniu que venir al nostre terrat i mirar per un dels nostres telescopis o ulleres especials.
Horari de l'eclipsi del 20 de març del 2015 a Mataró
Esdeveniment
Hora CET
Direcció
Altitud
Què veus
Què passa
Comença l'eclipsi
Màxim eclipsi
Finalitza l'eclipsi
09:11
10:17
11:28
114°
24,3°
34,9°
43,8°
La Lluna toca la vora del Sol.
La Lluna s'apropa al centre del Sol.
La Lluna deixa la vora del Sol.
128°
148°
Si voleu observar-ho vosaltres mateixos, recordeu:
A l'animació de la NASA podeu veure com la penombra avança de Est a Oest cobrint el nord d'Àfrica i tota Europa, i com apareix una petita taca negra que es desplaça per l'atlàntic nord assenyalant el camí de la ombra lunar per on descorre l'eclipsi total.
En aquest mateix dia 20 de març començarà la primavera a les 23:45 hores CET. Per aquest motiu, aquest eclipsi es una mica especial: s'anomena Eclipsi equinoccial i forma part d'un cicle anomenat Metònic. El cicle de Metó és un comú múltiple aproximatiu dels períodes orbitals de la Terra i de la Lluna. Es a dir, 19 anys tropicals i 235 mesos sinòdics difereixen tan sols 2 hores. Per això, després de 19 anys, les mateixes dates de l'any corresponen a les mateixes fases de la Lluna. Aquest eclipsi total equinoccial és el primer d'una sèrie de tres eclipsis totals equinoccials consecutius distanciats per 19 anys. El proper eclipsi total en equinocci ocorre a l'any 2034 i és el més precís del tercet ja que es podrà veure com total des de l'equador, que és el cercle del planeta on al migdia els raigs del Sol incideixen directament en els equinoccis. Per tant aquest eclipsi equinoccial total de 2015 és el primer de la sèrie de tres en un període de 38 anys que en temps lunar són 470 mesos lunars, cicles de fases o cicles sinòdics.
L'últim eclipsi solar parcial a Mataró va tenir lloc el 3 de novembre de 2013, encara que amb magnitud molt baixa, i els tres següents quasi no es veuran. El proper eclipsi solar total de debò a casa nostra tindrà lloc el 12 d'agost de 2026, seguit d'un altre el 2 d'agost de l'any següent. Poc després, el 26 gener 2028, es podrà veure a Mataró un eclipsi anular.
Es a dir, aquesta es la vostra darrera oportunitat de veure un fenomen com aquest sense sortir de casa fins a dintre de més de 16 anys!
PROPERS ECLIPSIS
Aquesta es la taula completa dels propers eclipsis que es poden veure des de Mataró.
Latitud: 41° 32' 24" N
Longitud: 2° 26' 24" E
Alçaria: 43 metres
Zona de temps: 01:00 E
Consulteu el nostre calendari per conèixer properes activitats.
Fitxa d'activitat
Observació pública: Eclipsi parcial de Sol
Diego Rodríguez
Cosmos, Grup d'Astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic, Mataró
Telèfon: +34 629751771
Divendres, 20 de març del 2015 de 9:00 a 11:30 hores
Activitat gratuïta.