Fecha de publicación: Jan 05, 2021 7:8:7 PM
El nom de Càstor, usat durant segles per designar α Geminorum, fa referència a l'germà mortal dels Dioscurs, bessó de Pólux. No obstant això, a l'antiga Grècia aquest estel era conegut com Apollo (Ἀπόλλων), nom que sembla haver perdurat fins als temps de John Flamsteed. En el dialecte dòric era Ἀπέλλων, terme que ha donat lloc a les variants Afelar, Aphellon, Apullum i Avellar.
L'estrella també porta el nom àrab Al-Ras al-Taum a el-Muqadim, literalment «el cap del primer bessó». No obstant això, d'acord a A l'Tizini, el seu primer nom indígena va ser A l'Awwal a l'Dhirā', «la primera a l'arpa / braç»; feia referència a la figura celestial d'un enorme lleó, Assad, representada pels nòmades de l'desert. A l'antiga Babilònia Càstor assenyalava l'onzena constel·lació eclíptica, Mash-Mashu-Mahru, «el bessó occidental». A la Xina reconeixien a aquesta estrella com Yin, que en la filosofia oriental és una de les dues forces fonamentals, oposades però complementàries, que es troben en totes les coses.
Càstor és un estel binari visual. Les seves components, Càstor A i Càstor B, separades uns 6 segons d'arc, tenen magnituds aparents de +2,91 i +1,96 i completen una òrbita cada 445 anys. Tot i que la distància mitjana entre ambdues és de 104 ua, l'excentricitat de l'òrbita (ε = 0,34) fa que la separació entre elles variï entre 71 i 138 ua. El pla orbital està inclinat 25º respecte a la línia de visió. A més, cadascuna de les components és una binària espectroscòpica: Les components de Càstor A estan separades 0,12 ua amb un període orbital de 9,21 dies, mentre que les components de Càstor B, separades 0,03 ua, completen una òrbita cada 2,93 días.
Però Càstor és, en realitat, un estel «sèxtuple»: té una acompanyant molt poc lluminosa a uns 72 segons d'arc, Cástor C. El seu paralatge i moviment propi són iguals als del parell Cástor AB. Càstor C és també una binària espectroscòpica i a més una binària eclipsant (denominada YY Geminorum). Les components es mouen en una òrbita circular amb una separació de 0,018 ua, completant una volta cada 19,5 hores. La distància entre Cástor C i el parell Cástor AB és tan gran (unes 1000 ua) que encara no s'ha observat moviment orbital algun.
A l'activitat, mirarem Càstor amb els nostres telescopis, i a més Urà i la sempre enigmàtica Lluna, amb deu dies d'antiguitat.
Hi podeu consultar les nostres properes activitats al Calendari.
Càstor (α Geminorum / α Gem / 66 Geminorum / HIP 36850) és la segona estrella més brillant de la constel·lació de Géminis després de Pólux (β Geminorum). Juntament amb aquesta representa els dos bessons celestials que donen a la constel·lació de Gèminis seu nom (Gemini en llatí significa «els bessons»). En 1678 es va descobrir que Cástor és una binària visual. Des de llavors, no ha parat de sorprendre'ns!
Imatge Caetano Julio, NASA/JPL
Fitxa d'activitat
Observació publica: Càstor, un sistema estel·lar sextuple Ferran GarcíaCosmos, grup d'astronomia de Mataró Carrer Bonaire, 25 àtic - 08301 Mataró Telèfon: +34 629751771 info@cosmosmataro.org
Dissabte, 23 de gener del 2021 a les 20:00 hores. Atenció: A causa de la previsió meteorològica, començarem a les 19 hores.
Activitat gratuïta. Aforament limitat. La activitat es pot cancel·lar sense previ avís degut al mal temps.