Fecha de publicación: Apr 08, 2015 12:19:6 PM
Recordeu que com menor sigui la xifra de magnitud, més brillant es l'estrella. Si voleu tenir una idea visual de magnituds estel·lars, en aquest patró de quatre estrelles tenim l'escala de magnituds de 0 a 3! El Diamant de Virgo és tan ample com el asterisme del Carro Gran, a la constel·lació de l'Óssa Major, i el doble de llarg. A la part superior dreta troben una pelussa de estrelles febles pertanyents a constel·lació de Coma Berenices (Cabellera de Berenice). De tota manera, a primera vista, el Diamant sembla abastar una regió bastant avorrida del cel. Res més allunyat de la realitat. Malgrat aquesta primera impressió, situada dins d'aquest diamant trobem una de les àrees més notables del cel. A vegades anomenat Núvol de galàxies Coma-Virgo perquè milers han estat fotografiats aquí amb grans instruments professionals, també amb telescopis més petits poden veure moltes, incloent les galàxies del Cúmul de Virgo, com una miríada de taques febles i difuses de llum. De fet, aquesta és l'únic gran núvol de galàxies a l'abast de l'aficionat mitjà, amb més de 5 graus d'ampla. Això vol dir deu vegades més ample que la Lluna plena!
Heu vist galàxies en directe? Si el temps ho permet, tractarem de veure una de les concentracions més grans de galàxies al cel, al bell mig del Diamant de Virgo.
El Diamant de Virgo és un asterisme de l'hemisferi nord conformant un marc de diamants de grans dimensions que es troba alt en el cel mirant cap al sud al voltant de les 22 hores, hora local d'estiu, format per quatre estrelles:
Cor Caroli (α Canum Venaticorum), magnitud 3
Denébola (β Leonis), magnitud 2
Spica (α Virginis), magnitud, 1
Arcturus (α Bootis), magnitud 0
El Diamant de Virgo, entre Canes Venatici, Leo, Virgo i Bootes.
Stellarium
Per veure les properes activitats, consulteu el nostre calendari.
A mesura que miris aquestes petites i pàl·lid petites taques de llum en el teu telescopi, d'aparença irregular, rodona o allargada, recorda que totes i cadascuna conté en realitat desenes de milers de milions d'estrelles! I tingués també en compte que, encara que és la més propera de les grans agrupacions de galàxies que coneixem, es troba a una distància d'entre 40 i 70 milions d'anys llum de nosaltres, així que és possible que estiguis contemplant llum que ha iniciat el seu camí cap a nosaltres quan els darrers dinosaures caminaven sobre la Terra!
Al cor del cúmul de Virgo. M86 al centre, M84 a la dreta.
© R. Colombari / G. Paglioli
Fitxa d'activitat
Observació pública: El Diamant de Virgo
Esteve Cortés
Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Carrer Bonaire, 25 àtic, Mataró
Dissabte, 9 de maig del 2015 a les 21:30 hores.
Activitat gratuïta.