Fecha de publicación: Oct 09, 2021 9:59:6 AM
José Lull García va néixer a Gandia (València, Espanya) el 1972. És professor associat d'Egiptologia del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Llicenciat amb grau en Geografia i Història, especialitat d'Arqueologia, per la Universitat de València (1996), i en Egiptologia per la Universitat de Tübingen, Alemanya (2001). Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València (2002). El 2002 va obtenir el doctorat, cum laude per unanimitat, amb una investigació que va portar per títol Las tumbas reales egipcias del Tercer Período Intermedio y Época Tardía (dinastías XXI - XXX): tradición y cambios. Aquest mateix any va ser publicada a Oxford, com a monografia de la British Archaeological Reports. De 1998 a 2005 va treballar com a auxiliar científic i investigador al departament d'Egiptologia de la Universitat de Tübingen (Eberhard Karls Universität Tübingen), on es va llicenciar i va efectuar les seves investigacions doctorals i postdoctorals amb beques del DAAD i del Ministeri d'Educació i Ciència. En aquests anys es va formar com egiptòleg amb els Drs.Wolfhang Schenkel, Shafik Allam i Ingrid Gamer-Wallert al Ägyptologisches Seminar de la Universitat de Tübingen, especialitzant-se en el Tercer Període Intermedi egipci.
Des de 2008 és professor al Màster Universitari Oficial d'Egiptologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, únic oficial que hi ha a Espanya i a tot l'àmbit iberoamericà. En ell imparteix les assignatures de "Arqueologia egípcia", "Història d'Egipte del Regne Nou", i "Història de l'Tercer Període Intermedi i Època Saíta". Igualment, des de 2015 és coordinador de la programació en línia de l'IEPOA i professor del Diploma de postgrau en línia Antic Egipte de l'IEPOA-UAB, on imparteix les assignatures de "Astronomia egípcia", "Geologia, Matèries primeres i rutes comercials de l'antic Egipte" (al costat a prof. Xavier Giménez, UPC) i "Egipte i la Bíblia" (al costat de prof. Jordi Vidal, UAB). Des de 2013 és professor del Diploma d'Egiptologia de la Universitat de València, en el qual imparteix les assignatures de "Història d'Egipte I i II". Des del 2012 fins 2013 va ser investigador postdoctoral de l'departament de Ciències de l'Antiguitat i Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona, on actualment és professor associat. Igualment, des de 2015 és investigador de l'Institut d'Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) de la UAB. En l'actualitat, és membre del Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya: Grup d'Estudis sobre Egipte i el Pròxim Orient a l'Antiguitat (GEEPOA) (AGAUR, 2017SGR658), de recent formació.
Al costat de professor Josep Cervelló va impartir el 2013 la primera edició del curs online d'Egiptologia de la UAB a través de la plataforma internacional Coursera. Des d'aquest any porten acumulats més de 100.000 alumnes inscrits, procedents principalment de tots els països de parla hispana. Aquest curs, ha servit per col·laborar en una major difusió de l'egiptologia acadèmica i en la relació entre interessats de tota Hispanoamèrica. Des del 2017, a més, també s'imparteix a Coursera (al costat de prof. Carceller) el MOOC "La Vall dels Reis". Com a professor convidat ha impartit cursos d'extensió universitària i / o postgrau a la Universitat de València (entre 2007 i 2017), a la Universitat d'Alacant (2007-2012), Universitat Jaume I de Castelló (2008-2011) ia la Universitat Politècnica de València (2006-2017). A més, al llarg de l'any realitza nombroses conferències i cursos en diversos organismes culturals i de recerca, inclosos cursos en països com Xile i Mèxic. Com a investigador, els seus principals temes d'estudi s'han centrat en la història i cronologia de l'Imperi Nou i Tercer Període Intermedi, així com l'antiga astronomia egípcia. Tota aquesta trajectòria ha fructificat en més de 110 publicacions científiques i de transferència, en la seva major part centrades en les seves principals línies d'investigació: història i cronologia de l'Imperi Nou i Tercer Període Intermedi egipci, i astronomia egípcia.
És coordinador de la secció de Arqueoastronomía i president d'honor de l'Agrupació Astronòmica de la Safor i, des de 2008, membre del Consell General de Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell. Des de 2006 forma part del comitè científic del Butlletí de l'Associació Espanyola d'Egiptologia, avaluador de la revista Archaeoastronomy, The Journal of Astronomy in Culture (University of Texas), des de 2010 avaluador de la revista Aula Orientalis (Universitat de Barcelona), des de 2013 membre del consell avaluador de la Jahresschrift für MITTELDEUTSCHE Vorgeschichte (Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt Landesmuseum für Vorgeschichte; Halle, Alemanya), i des de 2015 membre del consell científic de la Col·lecció Biblioteca del Pròxim Orient Antic (BPOA) del Consell Superior d' investigacions Científiques.
Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.
Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!
Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb José Llull, egiptòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre fundador de la Agrupació astronómica de la Safor.
Fitxa d'activitat
Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa
Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.
Propers programes
07/08/2021 Ep.32 Albert Pla, Immersive Adventure
14/08/2021 Ep.33 Ricard Llorens, Societat Catalana de Gnomònica
21/08/2021 Ep.34 María Antonia Varela, Instituto de Astrofísica de Canarias
28/08/2021 Ep.35 Óscar Blanco, Observatorio de Trevinca
04/09/2021 Ep.36 Wenceslao Segura González, físic, historiador, investigador
11/09/2021 Ep.37 José Antonio Rodríguez-Manfredi, enginyer del CAB CSIC-INTA
18/09/2021 Ep.38 Enric Marco, Cel Fosc
25/09/2021 18h Ep.39 Juan Carlos Casado, Starry Earth
02/10/2021 Ep.40 Alberto Solanes, Agrupación Astronómica de Huesca
02/10/2021 Ep.41 José Lull, egiptòleg UAB