Fecha de publicación: Feb 03, 2022 9:14:26 AM
Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que cada dissabte us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi parlem amb la Dra. Núria Miret Roig, de la Universitat de Viena.
Al desembre del 2021, la prestigiosa revista Nature Astronomy va publicar el treball d'un grup multinacional d'investigadors liderats per la Núria i el profesor Hervé Buoy que ens va sobtar. Els planetes interestel·lars, també coneguts com a planetes rodamón, errants, orfes o flotants, són mons que han estat ejectats del seu sistema solar o que no han estat mai lligat gravitacionalment a cap, i que orbiten a la galàxia directament. Fins ara, aquests rodamón (Free-Floating Planets, FFP) ens semblaven una raresa a l'univers. La Núria i els seus col·laboradors —que inclouen David Barrado, al que vàrem tindre el plaer de tenir a aquest programa— ens han obert els ulls fent servir tota una varietat de dades i mètodes: Els rodamón no són pas una excepció a l'univers. De fet, la Núria i el seu equip ha trobat molts. Això és molt important perquè els mecanismes que els han creat ens poden donar pistes sobre els nostres propis orígens.
La Dra. Núria Miret Roig és investigadora postdoctoral al Laboratoire d'Astrophysique de Bordeaux, a França, i a la Universitat de Viena. A l'episodi d'avui parlarem d'aquest i molts altres temes amb la Núria. Podeu participar des del vostre compte a Instagram i tornar a veure els episodis que us hàgiu perdut a IGTV o al nostre canal a YouTube.
Parlem del cosmos amb Cosmos Mataró!
Fitxa d'activitat
Parlem del Cosmos
Un programa de Cosmos, grup d'astronomia de Mataró
Produït i dirigit per Diego Rodríguez
Presentat per Carles Paul i Diego Rodríguez
Idea original de Mireia Ortigosa
Programació: Cada dissabte en directe a les 19 hores al nostre compte de Instagram, i desprès gravat al nostre canal de IGTV.
Propers programes
04/12/2021 Ep.47 Martin Pawley, Agrupación Astronomía Coruñesa Ío
11/12/2021 Ep.48 José Luis Ortíz, Instituto de Astrofísica de Andalucía
18/12/2021 16:30h Ep.49 Izaskun Jimenez-Serra, CAB CSIC-INTA
05/02/2022 Ep.50 Núria Miret Roig, Universitat de Viena