Noticies i activitats 2023

Nova web 2023!


Dimecres, 1 de març de 2023


Fa anys que rebiem l'amenaça de Google per deixar de publicar la nostra web en el seu antic format. Finalment, el passat mes de febrer aquesta amenaça s'ha fet realitat.


Això vol dir que hem de donar pas a un nou disseny, i hem volgut aprofitar per fer quelcom més: Repensar la nostra web amb el talent de la nostra companya, l'Andrea!

Sessions fotogràfiques: Castell de Burriac i Tibidabo


Divendres, 5 i dissabte, 6 de maig de 2023


No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquestes dues propostes, fotografiarem el castell de Burniac i el Tibidabo amb la lluna plena com a fons! 


Foto: Alicia Barquiel

Curs d'iniciació a l'astrofotografia Primavera 2023


Divendres 12, 19 i 26 de maig de 2023


Galàxies, nebuloses, cometes.


Deixa de meravellar-te amb les fotos dels altres i fes-ho amb les teves. Nosaltres posem l'equip i tu decideixes quina part de l'univers vols portar-te a casa. Sols necessites un mòbil! 

Observació pública: Galàxies de primavera 2023


Dissabte, 20 de maig de 2023


La primavera és època de galàxies. En aquesta sessió del dissabte, 20 de maig, farem un tomb amb el nostre telescopi per algunes de les més assequibles, incloent-hi el famós Triplet del Lleó.

Conferència: Telescopi Newton imprès en 3D


Dissabte, 13 de maig de 2023


Les tecnologies d’impressió 3D  han guanyat molta popularitat en els darrers anys, des de la seva introducció en el mercat comercial amateur. En aquesta presentació, es mostra el resultat d’integrar en un projecte dos mons que a primera instància poden semblar completament diferenciats, però que comparteixen molts trets característics i que a més són completament compatibles: l’astronomia amateur i la impressió 3D.

Curso de astrofotografía de paisaje


Sábado, 17 y domingo, 18 de junio de 2023


Aprende a imaginar, planificar y captar fotografías de la Via Láctea, trazos de estrellas y meteoros. Saca provecho a tu cámara y aprende lo que necesitas para hacer astrofotografía de paisaje.


Les Santes 2023: Alba al Mar dels Núvols

Dimecres. 26 de juliol de 2023

Les Santes és la festa major de Mataró. Recordem les santes Semproniana i Juliana i celebrem la nostra cultura. Cosmos Mataró hi participa anualment obrint les seves portes per oferir una activitat que es coneix tradicionalment com el Cel de les Santes. Aquest any, la nostra convidada és la Lluna.

Nit d'estels a Òrrius


Divendres, 9 de juny de 2023


Tornem a gaudir d'una nit en família plena d'estrelles (esperem!) a la costa interior del Maresme, en un indret tan especial i maco com el petit poble d'Òrrius, que ens torna a acollir.

Sessió fotogràfica: Sortida de lluna a Granollers 

Dissabte, 3 de juny de 2023


S'apropa la lluna plena! No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine a descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquesta proposta, fotografiarem un mirador d'una població propera amb la lluna plena com a fons.

Foto: Alicia Barquiel

Observació pública: #OnTheMoonAgain23


Dissabte, 24 de juny de 2023


#OnTheMoonAgain23 és una iniciativa de científics francesos que coordinen una observació pública de la Lluna amb l'aportació de milers de voluntaris i coordinadors locals. Aquest any, gaudirem a més d'una conjunció molt especial amb Venus i Mart. Vols mirar-la tu també?

 

Sessions fotogràfiques: Hotel Arts


Diumenge, 2 de juliol de 2023


No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquesta proposta, fotografiarem la lluna plena del mes de juliol sortint darrere l'edifici de l'Hotel Arts de Barcelona.


Foto: Lluís Bel

Càmera estenopeica


Dijous, 6 de juliol de 2023


Després de l'èxit de les dues primeres que es van revelar just després del passat solstici, les nostres companyes han tornat a instal·lar una nova càmera estenopeica al nostre terrat amb la missió de recollir el camí del sol sobre la nostra ciutat fins al proper solstici. Sortida d'observació Perseids 2023


Dissabte, 12 d'agost de 2023


Las perseidas son solo una de las muchas nubes formadas por restos de asteroides y cometas que la Tierra barre en su órbita alrededor del Sol.  Y ni siquiera es la más densa. Sin embargo, el hecho de que  nuestro planeta la corte cada año a mediados de agosto, en un periodo tradicionalmente vacacional, le confiere un atractivo especial. Y por eso en Cosmos Mataró siempre nos detenemos a admirarla. ¿Vienes con nosotros?


Sessions fotogràfiques: La lluna i la torre Agbar


Dilluns, 31 de juliol de 2023El paisatgisme amb objectes celestes de fons requereix planificació i constància. El resultat, però, és una mirada nova i encisadora del nostre entorn arquitectònic, històric i natural. Vine a gaudir d'una altra de les nostres sortides fotogràfiques!


       Foto: Jordi Català

Primera promoció de Divulgadors astronómics FAAE


Dilluns, 8 d'agost de 2023


Ens complau anunciar els primers socis de Cosmos Mataró a rebre la distinció que els acredita com a Divulgadors astronòmics certificats per la Federació d'Associacions Astronòmiques d'Espanya, FAAE. 


Enhorabona!


Salida con el Club Social del Parc Sanitari Sant Joan de Déu


Dijous, 10 d'agost de 2023


La observación del cosmos es un acto tanto de curiosidad como de inspiración. Por eso, es natural que incluso las personas relacionadas con la asistencia sanitaria disfruten de este tipo de actividades. Y Cosmos Mataró estará siempre con ellas.


Observació pública: Gegants gasosos


Dissabte, 23 de setembre de 2023


Júpiter i Saturn han encès la imaginació de la humanitat refulgint a les nits des del seu principi. Però no és freqüent poder meravellar-nos amb la seva visió conjuntament amb els altres dos gegants del nostre sistema solar, Urà i Neptú, descoberts només després de la invenció del telescopi. Aquesta nit, si els núvols ens ho permeten, els donarem una ullada a tots quatre! 


Sessions fotogràfiques de la segona superlluna d'agost


Dijous, 31 d'agost; divendres, 1 de setembre i dissabte, 2 de setembre del 2023


No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquestes diferents propostes, fotografiarem el Castell de Burriac, les Tres Xemeneies o l'hotel Vela amb la superlluna com a teló de fons! Fixeu-vos bé en els horaris, ja que depenent de la sortida proposada veurem com s'enlaira la lluna o per el contrari, com s'amaga darrere d'aquests emblemàtics edificis. 


Foto: Fran Quintana

International Observe the Moon Night 2023


Dissabte, 21 d'octubre de 2023


International Observe the Moon Night és una ocassió per reunir-se amb altres entusiastes de la Lluna i curiosos de tot el món. Tothom a la Terra està convidat a conèixer la ciència i l’exploració lunars, participar en observacions i honrar les connexions culturals i personals amb la Lluna. Aquest any, Cosmos Mataró us torna a convidar a participar des de la seva seu!


Sessions fotogràfiques de la lluna plena de Setembre


Dijous, 28 de setembre; divendres, 29 de setembre i dissabte, 30 de setembre de 2023


No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquestes diferents propostes, fotografiarem el Castell de Burriac, el Castell de Montjuïc o l'hotel Vela amb la lluna plena com a teló de fons! Fixeu-vos bé en els horaris, ja que depenent de la sortida proposada veurem com s'enlaira la lluna o pel contrari, com s'amaga darrere d'aquests emblemàtics edificis. 


Foto: Adrián Fernández

Parlem del Cosmos Ep.53 Jessica Rojas, Instagramer


Dissabte, 21 d'octubre de 2023


Parlem del cosmos és el nostre programa a Instagram que us porta una xerrada en directe amb un personatge destacat de la nostra comunitat d'amants de l'astronomia i el cel. A aquest episodi ens trobem amb la Jessica Rojas, una de les més influents divulgadores de l'astrofotografia de paisatges, amb milers de seguidors a les xarxes socials.  


Alba als mars de la Lluna amb el CFA Els Tarongers


Dilluns, 23 d'octubre de 2023


Avui hem tingut l'honor de col·laborar amb el CFA Els Tarongers, ensenyant la Lluna, Saturn i Júpiter als seus alumnes. Gràcies per confiar en nosaltres! 


Sessions fotogràfiques: MNAC i Torre Foster

Divendres i diumenge, 27 i 29 d'octubre de 2023


No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquestes dos noves  propostes, fotografiarem la lluna plena del mes d'octubre sortint darrere l'MNAC i com s'amaga darrera de la torre de comunicacions de Collserola.


Foto: Xavier Aguilar


Observació pública: La Lluna a Capricorni


Dissabte, 18 de novembre de 2023


La Lluna ens ofereix un espectacle únic amb les seves fases que ens permeten descobrir la seva geografia a mesura que el Sol la va il·luminant. Aquesta nit, a més, donarem una ullada a Saturn i Júpiter amb els nostres telescopis.


Sessions fotogràfiques: Observatori Fabra

Dilluns, 27 de novembre de 2023


No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine amb nosaltres per descobrir els millors paisatges nocturns arreu Mataró. En aquesta nova  proposta, fotografiarem la lluna plena del mes de novembre sortint darrere d'un dels observatoris més antics del món: l'Observatori Fabra.


Foto: Carles Gaspar


Sessions fotogràfiques: Observatori Fabra i mirador dels 40 pins

Dimecres i dijous, 27 i 28 de desembre de 2023


No és necessari un telescopi per gaudir de la lluna. Ni tan sols una càmera. Però si t'agrada la fotografia, vine a gaudir de les 2 darreres propostes d'aquest any. Aquesta vegada fotografiarem la lluna plena del mes de desembre sortint darrere d'un dels observatoris més antics del món: l'Observatori Fabra. I al dia següent marxarem fins el Vallés per fotografiar un preciós mirador. 


Foto: Salvador Massip


Tastet d'astronomia a Can Vidal Vives

Diumenge, 31 de desembre de 2023


A veces la observación del cosmos nos acerca a entidades inesperadas, pero muy interesantes. Así fue la actividad que desarrollamos para el campus de Can Vidal Vives, un espacio de reflexión y meditación en medio del Montnegre.